starnieuws

Hoge verwachtingen van korpschef Bryan Isaacs

29 Mar, 00:01

Hoofdcommissaris Bryan Isaacs is donderdag geïnstalleerd als korpschef. Hij heeft samen met zijn team een immense taak te vervullen. (Foto: René Gompers)
Van hoofdcommissaris Bryan Isaacs, de nieuwe korpschef van politie, wordt heel veel verwacht. De regering wil een korps dat integer en betrouwbaar is, met zero tolerance optreedt tegen de criminaliteit en dat het veiligheidsgevoel terugkomt. De politiebond wil dat zaken van de leden sneller worden aangepakt en het korps voorzien wordt van al het nodige materiaal om zijn taken uit te voeren. Isaacs is duidelijk: Er gaan harde besluiten genomen worden, maar al de doelen kunnen bereikt worden wanneer de regering de nodige investeringen doet en als de korpsleiding kan rekenen op steun van de politiebond.

Isaacs is donderdag op de Politie Academie te Zorg & Hoop, eerst bevorderd tot hoofdcommissaris van politie en daarna geïnstalleerd als korpschef. De inzegening was kort maar bondig. De nieuwe korpschef is met olie gezalfd, opdat hij de “wijsheid, inzichten, moed, durf en bekwaamheid” aan de dag zal leggen om de zware taak uit te kunnen voeren. Isaacs is de 50ste korpschef. De korpsleiding bestaat verder uit commissarissen Melvin Pinas, directeur Operationele Diensten, en Rishi Akkal, directeur Beleidsvoorbereiding en Beheer.

President Chan Santokhi en minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie willen een “professionele, integere en efficiënte organisatie.” Tegen de criminaliteit moet er hard opgetreden worden, geen mooie woorden meer maar concrete aanpak, zero tolerance. Ook in de eigen gelederen moet er correctie komen. Er moeten merkbare resultaten zijn. De politie moet zichtbaarder zijn op meerdere locaties, ook in het binnenland. Santokhi verwacht daadkracht van Isaacs. Als er bijvoorbeeld gebrek is aan vervoer zal hij niet moeten schromen om zelfs de president in te schakelen voor een oplossing.

Bondsvoorzitter Poetini Atompai heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om te wijzen op de zaken die het korps ontberen “zoals uniform en voertuigen” en op zaken die geen geld kosten zoals mutaties en administratieve aangelegenheden. Hij deed een oproep aan de overheid en Isaacs om zaken gedaan te krijgen. Atompai merkte op dat als Isaacs de ‘niet geld zaken’ goed regelt, hij alle politiemensen achter zich zal hebben. Isaacs zal “ondersteund moeten worden” gaf Atompai aan, omdat hij ook lid is van de bond. De bondsvoorzitter rekent op een nauwe samenwerking met de korpschef, daarvan kan het resultaat alleen maar succes zijn.  

Isaacs benadrukt waarvoor hij zich inzet: “Het streven naar het bieden van een duurzame politiezorg op het totale grondgebied van de Republiek Suriname, alsook de bescherming van de rechtsstaat in al haar facetten.” Hij geeft aan dat het korps voor tal van uitdagingen staat waarbij er meer vereist is dan alleen maar creatief leiderschap en een visie. “Naast een gerichte aansturing van de korpsleiding is het noodzakelijk dat de centrale overheid de nodige diepte investeringen pleegt in het korps. Dit is niet alleen wenselijk, maar noodzakelijk om betere resultaten te behalen.”

De korpschef wil ook dat zaken van het personeel aangepakt worden. “En hierin heeft het ministerie van Justitie & Politie een doorslaggevende rol te vervullen,” voegt hij eraan toe. “Er zullen harde besluiten worden genomen om de organisatie goed op rails te krijgen en de discipline te herstellen. Hiervoor vraag ik de nodige ruimte van de centrale overheid en het bestuur om het beleid van het KPS met het managementteam uit te voeren. Tegelijkertijd verwacht ik standvastigheid en ondersteuning van leidinggevenden, de Surinaamse Politiebond en de bond van Burgerpersoneel, om het geheel tot een succes te maken.”

Advertentie

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April