starnieuws

Vaarwel Louis?

29 Mar, 09:10
Soms is het beter om een droom een droom te laten. Het mooie van dromen is dat ze kunnen uitkomen. Lang heb ik erin geloofd dat dit voor mijn droom zou gelden. Dat ik ’s ochtends wakker werd en in de media verscheen dat Louis van Gaal de nieuwe bondscoach van Suriname was geworden.

Mijn droom begon eigenlijk als een grap. Ik schreef een kleine twee jaar geleden over het WK in Qatar, dat zonder Suriname was afgewerkt. Tijdens het volgende wereldkampioenschap moeten we er wel bij zijn, voor het eerst. Alle kaarten lagen goed. Nou ja, bijna alle kaarten. Ons voetbal is in ontwikkeling, steeds meer Nederlandse Surinamers weten de oversteek te maken. Bovendien is het WK in 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, toevalligerwijs onze drie zwaarste tegenstanders in de kwalificatie, die voor 2026 automatisch zijn geplaatst. Eén kaart hadden we nog nodig, de beste troefkaart die er is.

Na het vertrek van Aron Winter begon mijn hart sneller te kloppen. Er was maar één man die hem kon opvolgen. Louis. Geen idee of de Surinaamse voetbalbond een poging heeft gedaan om Van Gaal warm te maken, maar het is niet gelukt.
Menzo vs Van Gaal

De ergste teleurstelling is inmiddels voorbij. Dat komt ook omdat onze nieuwe bondscoach een prima trainer is. Stanley Menzo was al eerder bondscoach van Suriname. Toen vertrok hij voor het geld naar China. We zullen het er maar op houden dat hij zijn werk hier wil afmaken. Dat werk wordt een flinke klus. In juni beginnen onze mannen aan de kwalificatie voor het WK in 2026. Een goede start is nodig, voor het vertrouwen en voor Menzo.

Ik houd me vast aan het verleden. Menzo was in het begin van de jaren ’90 keeper bij Ajax. De Amsterdammers waren toen op weg om de beste club van Europa te worden. Wie er destijds trainer was? Louis van Gaal. Aan de hand van Louis won Ajax in 1995 de Champions League en de Wereldbeker. Van Menzo was toen al geen sprake meer. Hij verloor enkele jaren eerder zijn basisplaats aan Edwin van der Sar. We moeten maar hopen dat hij geen wrok richting Van Gaal koestert en iets van de kunde van de man heeft overgenomen.

Voetbal is veel meer dan een spelletje
Natuurlijk is alles in het leven relatief. Zaken als armoede en oorlog zijn vele malen erger dan niet meedoen aan het wereldkampioenschap voetbal. Althans, dat lijkt zo. Suriname dat meedoet aan het WK, zou het land verenigen als nooit tevoren. We gaan massaal de straat op als onze jongens spelen. En als ze een wedstrijd winnen, weet je helemaal niet wat er gaat gebeuren. Voetbal verenigt de mensen. Het maakt namelijk niks uit of je rijk, arm, zwart of blank bent, als Suriname speelt, staan we met zijn allen achter ons land. Hoewel ik mijn dromen nauwelijks nog durf uit te spreken, komt een 2-1 zege op het WK tegen Nederland weleens voorbij. Dit zou een zege met een hele diepe betekenis zijn.

Stanley Menzo weet dus wat hem te doen staat. De eerste oefenwedstrijd tegen Martinique zorgde niet direct voor vertrouwen. Maar alle begin is moeilijk. Ik hoop van harte dat Menzo het goed gaat doen en dat ik na de eerste kwalificatieduels in juni niet meteen over Louis van Gaal moet beginnen. Wellicht dat een tussenoplossing een goed idee is. Menzo klaagde in de Nederlandse media over het feit dat Nederlandse Surinamers niet allemaal staan te springen om voor Suriname te spelen. Met Louis van Gaal als rechterhand gaat dit zeker weten veranderen. En plaatsen wij ons voor het WK.

Rodney FN Bouterse

Advertentie

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April