starnieuws

Staatshoofd: Holifeest spreekt de taal van Surinaamse diversiteit

25 Mar, 14:57

President Chan Santokhi in zijn video boodschap tot de samenleving.
Broeders en zusters, in het bijzonder, onze Hindoebroeders en -zusters,

Op 25 maart is het holifeest, een nationale feestdag in Suriname. Het holifeest is een lentefeest en een overwinningsfeest, met een universeel en democratisch karakter dat wereldwijd wordt gevierd. Holi wordt ook wel als een eenheidsfeest gezien, een feest van verbroedering.

Het holifeest brengt de kleuren van het leven en de kleuren van liefde met zich mee. Waar we kleuren zien, zien we het leven. Omdat elke kleur een kracht in het leven symboliseert, zijn kleur en leven onafscheidelijk en spelen ze een belangrijke rol in ons leven. Holi wordt in Suriname gevierd door alle bevolkingsgroepen.

Het kleurenfestival van Holi is een weerspiegeling van onze heterogene, Surinaamse samenleving. Het holifeest spreekt de taal van de Surinaamse diversiteit, omdat het onze multi-etnische, multireligieuze en multilinguïstische, Surinaamse samenleving verenigt in de geest van dit kleurenfestival.

Holi helpt de samenleving bij elkaar te brengen en het seculiere weefsel van ons land te versterken. Want het festival wordt ook door niet hindoes gevierd, omdat iedereen graag deel uitmaakt van zo een kleurrijk en vreugdevol festival. Bovendien maken mensen op deze dag geen onderscheid tussen rijk en arm en viert iedereen het festival samen in een geest van goedhartigheid en broederschap.

 ’s Avonds bezoeken mensen vrienden en familie en wisselen geschenken, zoetigheden en groeten uit. Dit helpt bij het revitaliseren van relaties en het versterken van emotionele banden tussen mensen. Holi is een feestelijke dag om een einde te maken aan fouten uit het verleden, om conflicten te beëindigen, door anderen te ontmoeten, een dag om te vergeten en te vergeven. Ook een feest van de overwinning van het goede op het kwade.

Het holifestival valt samen met de volle maan of Purnima, op de avond van de Hindoemaand Phalguna. Het is een tijd voor mensen om samen te komen, hun meningsverschillen opzij te zetten en de mooiere momenten in het leven te vieren.

Wat betekent Holi in deze tijd van ons beleid? Holi in deze tijd van ons beleid betekent, dat we alle barrières moeten doorbreken, die mensen verdelen. De regering heeft alles aan gedaan om de economische achteruitgang te remmen en het leefklimaat te verbeteren. Laten we ons daarom niet laten verdelen en het kwade verbranden en uitbannen, op de dag voor Holi. 

Er is weer hoop voor de mensen. Ik wens jullie allemaal een Subh Holi toe. Dat deze festiviteit van vreugde, geluk, gelach en vrolijkheid, nieuwe kracht en nieuwe energie in ieders leven mag brengen.

Advertentie

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April