starnieuws

JIT-team spoort in opdracht van pg kopers 'boek' op

12 Feb, 00:00

Een A-4 velletje met deze tekst bedekte de cover van het boek. Overigens is Vaco aan de Kersstraat en geen Kerkstraat.
In opdracht van de procureur-generaal (pg) zijn exemplaren van het omstreden boek van de Nederlandse ondernemer Gerard van den Bergh in beslag genomen. Ook worden mensen die het boek,
Corruptie op het hoogste niveau - Zaken doen in Suriname, gekocht hebben opgespoord met de vraag of zij bereid zijn dit in te leveren. Het onderzoek wordt gedaan door het Justitieel Interventieteam (JIT) dat rechtstreeks valt onder de pg. Starnieuws verneemt dat er vijf aangiftes zijn gedaan bij de pg voor onder andere smaad en laster.


Freelance journalist Irwin Wist laat de media weten dat hij sinds vorige week is ondergedoken omdat het JIT hem volgens zijn bronnen mogelijk wil oppakken. De journalist is in Suriname geboren maar heeft een Nederlands paspoort. Hij zegt harde informatie te hebben dat het JIT hem hem als persona non grata het land wil uitzetten en zijn ticket zou volgens een informant ‘reeds klaarliggen’. Wist beschikt ook over een exemplaar via Vaco. De journalist vreest dat JIT hem zou willen oppakken 'vanwege het boek'. Hij denkt dat op basis van zijn kritische berichtgeving hij wordt opgepakt en uitgezet.

De vijf personen die aangifte hebben gedaan tegen Vaco en de auteur zijn: president Chan Santokhi, ondernemer Vijay Kirpalani, minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij en zijn twee onderdirecteuren Anand Chotkan en Faizal Wilnis. De foto van deze vijf personen komt voor op pagina 12 van het boek. Starnieuws verneemt dat er geen aangifte is gedaan tegen de freelance journalist Wist. Hij wordt net als de 30 andere personen die een boek hebben via Vaco opgespoord. Niet iedereen heeft zich tijdens het politieverhoor bereid getoond om het boek af te staan. Het is niet de bedoeling dat Wist wordt aangehouden. Ook een andere journalist is verhoord die een boek heeft aangeschaft. Ook hij heeft zijn exemplaar niet ter beschikking gesteld.

Vernomen wordt dat Van den Bergh de douane om de tuin heeft geleid. Op de cover van het omstreden boek was er een A-4 vel met de naam van Vaco, het adres en een telefoonnummer. Alle exemplaren waren geseald waardoor deze niet zijn gecontroleerd. De cover van het boek, met de omstreden foto van onder andere de president en de titel, was niet zichtbaar. Het onderzoek van JIT is niet gebaseerd op de deurwaardersexploot die door de president is gestuurd naar Vaco maar het vindt plaats in opdracht van de pg. Hierover is er door het Openbaar Ministerie totaal geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Advertentie

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July