starnieuws

Parlementen India en Suriname verstevigen band

12 Feb, 08:47

De voorzitter van Lokh Sabha, het Indiase parlement, Om Birla en Assembleevoorzitter Marinus Bee. De vriendschapsbanden zijn verder aangesterkt.
Tijdens het officiële bezoek van de delegatie van De Nationale Assemblee onder leiding van voorzitter Marinus Bee, heeft de Indiase parlementsvoorzitter Om Birla de historische band tussen beide landen benadrukt. Er zijn nauwe culturele, spirituele en menselijke banden. Voorzitter Bee toonde zijn dankbaarheid voor de warme ontvangst en beschreef India als een groot land en een tweede thuis voor Surinamers.

Bij de ontmoeting met de twee parlementsvoorzitters waren verschillende volksvertegenwoordigers uit beide landen aanwezig. De Assembleevoorzitter zegt in gesprek met Starnieuws dat dit het belang onderstreept van het bevorderen van bilaterale betrekkingen en de parlementaire democratie tussen de landen. De Assembleevoorzitter keert maandag terug naar Suriname.

De voorzitter van Lokh Sabha haalde herinneringen op aan de gastvrijheid die de Indiase parlementaire delegatie werd geboden tijdens het bezoek aan Suriname in 2022. Hij benadrukte het belang van hoog niveau uitwisselingen, zoals het bezoek van de eerste president van India, Draupadi Murmu, aan Suriname. Hij prees ook de Pravasi Bharatiya Diwas Award toegekend aan president Chan Santokhi. Hij uitte zijn vreugde over de bloeiende economische en culturele
banden tussen de twee landen.


In het gesprek over samenwerking op multilaterale fora, benadrukte Birla het belang van het vinden van wederzijds voordelige oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen. Hij gaf ook inzicht in het democratische proces van India, waarbij hij de aanstaande algemene verkiezingen typeerde als een bewijs van het robuuste, vrije, eerlijke en transparante verkiezingssysteem van India.

Birla informeerde de delegatie over de snelle sociaaleconomische transformatie van India onder leiding van premier Narendra Modi, waarbij hij de bijdrage van India aan het oplossen van mondiale problemen benadrukte via innovatie- en onderzoeksgerichte initiatieven. Hij uitte optimisme over de reis van India naar een ontwikkeld land. De gastheer benadrukte dat verdere versterking van de parlementaire samenwerking tussen India en Suriname noodzakelijk is.


Naast het officiële bezoek aan het Indiase parlement hebben de delegatieleden ook de onlangs in gebruik genomen Ram Mandir bezocht. De delegatie bestond verder uit de fractieleiders Asis Gajadien (VHP) en Rabin Parmessar (NDP). Ook zijn meegereisd naar India de VHP Assembleeleden: Mahinder Jogi, Niesha Jhakri, Reshma Mangre en Roy Mohan. Zij hebben hun eigen ticket betaald.

Advertentie