starnieuws

Ex-Amerikaanse regeringsinformant krijgt levenslang

11 Feb, 06:46

De voormalige president van Haiti, Jovenel Moise, werd in 2021 in zijn huis in Port-au-Prince doodgeschoten. (Getty Images)
Een voormalig informant van de Amerikaanse regering is tot levenslang veroordeeld vanwege zijn rol bij de moord op de voormalige president van Haïti, Jovenel Moise. De veroordeling komt twee maanden nadat de Haïtiaans-Amerikaanse Joseph Vincent (58) schuldig pleitte aan deelname aan het complot om de overleden president te vermoorden.

Voordat hij door een rechtbank in Miami werd veroordeeld, zei hij tegen de rechter: "Vergeef me alstublieft voor wat ik heb gedaan."

President Moise werd in 2021 in zijn huis in Port-au-Prince doodgeschoten.

Vincent, die voor de Amerikaanse Drug Enforcement Administration werkte, is de vierde van elf beklaagden die in de federale zaak in Miami tot levenslang zijn veroordeeld vanwege zijn ondersteunende rol in het moordcomplot.

Het proces vindt plaats in Florida omdat het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelde dat het binnen zijn jurisdictie viel - aangezien een deel van het complot in Zuid-Florida was ontwikkeld.

Vincent, die zal worden vastgehouden in een gevangenis in Florida, geeft toe dat hij het moordcomplot heeft besproken en mede-samenzweerders heeft vergezeld naar de woning van Moise in juli 2021.

Zijn rol omvatte onder meer het adviseren van zijn handlangers over de Haïtiaanse politiek, het ontmoeten van lokale politieke en gemeenschapsleiders en het aanmoedigen van protesten tegen Moise als voorwendsel om hem omver te werpen.

Er wordt aangenomen dat Vincent tijdens die bijeenkomsten een speld van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken droeg om anderen te laten geloven dat hij voor Washington werkte. Maar de DEA zei dat Vincent niet namens de dienst handelde.

De ambassadeur van Haïti in de VS, Bocchit Edmond, zei dat er "geen enkele mogelijkheid" was dat Amerikaanse drugsagenten de aanval zouden uitvoeren. Tijdens zijn toespraak op het moment van de moord op Moise zei de ambassadeur dat hij geloofde dat dit het werk was van "professionele huurlingen".

Uit gerechtelijke documenten blijkt dat de operatie oorspronkelijk gericht was op de ontvoering van de overleden president, maar later uitmondde in een volwaardige moord.

Eveneens op vrijdag bekende een andere verdachte, Frederick Joseph Bergmann Jr., schuldig te zijn aan het verstrekken van valse of misleidende exportinformatie. Hij wordt beschuldigd van het smokkelen van ballistische vesten als onderdeel van het complot.

Colombiaanse ex-soldaten en zakenlieden behoren ook tot de verdachten van het helpen verstrekken van geld of wapens en het uitvoeren van de aanval.

Haïti heeft volgens de Miami Herald zeventien mensen gearresteerd voor de moord op president Moise, maar geen van hen is formeel aangeklaagd.

Het Caribische land heeft sinds de moord op Moise geen president meer gehad.
Sindsdien is het land in politieke chaos beland en is het getuige geweest van ongekende niveaus van bendegeweld.

Vrijdag zei de Verenigde Naties dat januari de meest gewelddadige maand in het land in meer dan twee jaar was, waarbij in die maand ongeveer 1.100 mensen werden gedood, gewond of ontvoerd.

Advertentie