starnieuws

Caricom verzekert Guyana van haar steun

19 Nov, 02:55
Twee leiders van de 15 leden tellende Caricom hebben geprobeerd de regering van Guyana ervan te verzekeren dat hun landen Guyana individueel steunen, dat zijn grenzen onschendbaar zijn en dat het Internationale Gerechtshof (ICJ) moet worden gebruikt om de territoriale controverse met Venezuela te beslechten.

De geruststelling kwam van de premier van Barbados, Mia Amor Mottley, en de premier van St. Vincent en de Grenadines, dr. Ralph Gonsalves, die zaterdag in Guyana spraken.

"In dit specifieke geval is naar onze mening dat de positie van Guyana sterk is geweest, standvastig en ligt de kwestie voor het Internationaal Gerechtshof. Wij zullen hen daarmee voor 150 procent steunen", zei Mottley, die samen met Gonsalves op een persconferentie aanwezig was.

Mottley zei dat ze vertrouwt op Caricom-voorzitter, Dominica's premier Roosevelt Skerrit en de leider van St. Vincent en de Grenadines die voorzitter is van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Celac) om
"de spanningen minimaal te houden, zelfs als er geen vaste uitkomst is voor het geschil dat traditioneel wordt verwacht" in de 160.000 vierkante kilometer grote Essequibo County in Guyana.

Guyana heeft het Internationaal Gerechtshof gevraagd te verklaren dat de uitspraak van het Arbitraal Tribunaal uit 1899 de volledige, definitieve en perfecte schikking is, maar Venezuela erkent de jurisdictie van dat hof in deze zaak niet.

Verwacht wordt dat het ICJ een uitspraak zal doen over het verzoek van Guyana om het referendum van Venezuela, zoals het momenteel is geformuleerd, te blokkeren. In het referendum wordt gevraagd om Essequibo tot een staat van Venezuela te verklaren en om zorg te dragen voor alle huidige en toekomstige inwoners van die Guyanese provincie, en hen staatsburgerschap en identiteitskaarten te verlenen.

Het Venezolaanse referendum van 3 december streeft ook naar een volksstemming om de jurisdictie van het Internationaal Gerechtshof in de territoriale controverse af te wijzen.

Gonsalves zei dat Guyana en Venezuela "moeten volhouden dat de regio er een is van vrede en dat er geen geweld zal worden gebruikt of dat er niet gezamenlijk met geweld zal worden gedreigd". Hij weigerde details te geven, maar probeerde te benadrukken dat "Caricom altijd de territoriale onschendbaarheid van Guyana heeft verdedigd.”

Advertentie