starnieuws

Acties vakorganisaties opgeschort

17 Nov, 10:45
De acties van de samenwerkende bonden worden opgeschort. De leiders van de vakorganisaties praten verder met de regering om te komen tot lotsverbetering van de werkende klasse. De achterban is niet tevreden met het bereikte resultaat maar geeft de leiders het mandaat om verder te onderhandelen met de regering. De btw verhoging van 5 naar 10% op brandstof is niet teruggedraaid. Wel wordt SRD 1 per liter op brandstof aan governmenttake weggehaald. Dat gaat gelijk in. De governmenttake op brandstof is SRD 3.50 per liter.

De btw op kookgas, elektriciteit en water wordt teruggedraaid. De btw-wet zal integraal worden herzien per januari 2024. Het systeem moet rechtvaardig zijn. Revelino Eijk en Poetini Atompai hebben de werkers voorgehouden dat nu alvast geaccepteerd wordt wat op tafel ligt, terwijl er verder om de tafel wordt gezeten. Eerder was ook al afgesproken dat de belastingvrije grens wordt opgetrokken, terwijl de belastingschijven verruimd worden. Daardoor zullen mensen meer geld hebben om te besteden.

Niet iedereen is tevreden met het resultaat, maar op dit moment kon niet veel meer bereikt worden. Om de btw-verhoging op brandstof terug te draaien, moet de wet worden aangepast. Dat is een langer traject. Bovendien blijft de regering bij haar standpunt dat de inkomsten nodig zijn om het land te kunnen draaien. De oplossingen worden gezocht in de sfeer van meer besteedbaar inkomen voor ambtenaren én particulieren.

De vakbondsleiders hebben uitgelegd dat de strijd nog niet gestreden is. Het werk zal verder verricht worden. In december krijgen de ambtenaren een koopkrachtversterking van SRD 4.200. Er is SRD 5.000 afgesproken, maar SRD 800 wordt op een later tijdstip betaald. 

Advertentie