starnieuws

Braziliaanse bedrijven volgen vee uit het Amazonegebied

17 Nov, 06:47

Steeds meer beschermd regenwoud in de Amazone wordt ontbost voor illegale veehouderij.
Een groep kleine Braziliaanse bedrijven heeft donderdag een programma aangekondigd om vee uit de Amazone dat voor vlees en leer wordt verwerkt, dat is gefokt zonder ontbossing te veroorzaken, te certificeren.

De groep moet nog de grootste vleesverpakkers omvatten en tot nu toe bestrijkt het initiatief een klein deel van de 234 miljoen stuks vee in Brazilië, maar het is een stap in de richting waarin consumenten weloverwogen keuzes kunnen maken wanneer ze producten kopen.

Het Certification of Origin and Traceability Implementation Initiative (COTI) plaatst trackingapparatuur op individueel vee. Tot nu toe zijn er meer dan 113.000 geregistreerd sinds de start van een pilot in de tweede helft van het jaar, aldus de bedrijven in een verklaring.

Ze verwachten medio januari ruim 200.000 dieren te kunnen volgen.

Een van de vijf bedrijven die bij het initiatief betrokken zijn, leermaker Durlicouros, zegt dat het de hele toeleveringsketen kan monitoren.

"Binnenkort kunnen onze Europese klanten een code invoeren op een platform en toegang krijgen tot alle informatie over het dier dat dit product heeft voortgebracht", aldus Ivens Domingos, duurzaamheidsdirecteur van Durlicouros.

Europese regeringen hebben geprobeerd het voortouw te nemen op het gebied van klimaatverandering en hoewel economische en politieke overwegingen de vooruitgang hebben vertraagd, is de druk op duurzaamheid hoog na een jaar van recordtemperaturen, droogtes, bosbranden en overstromingen.

In de Amazone, het grootste tropische regenwoud ter wereld, werd in de twaalf maanden tot en met juli 9.001 vierkante kilometer ontbost.

De verklaring van donderdag, onder verwijzing naar overheidsgegevens, zei dat ongeveer 40% van de Braziliaanse veeproductie afkomstig is uit negen Amazonestaten.

Veeweiden zijn het meest voorkomende eerste gebruik voor ontboste gebieden in het Amazonegebied en de naburige Cerrado-savanne, een praktijk die aan strikte wettelijke grenzen gebonden is, maar illegaal voortduurt.

De situatie brengt de klimaatverplichtingen van Brazilië om de ontbossing tegen 2030 te beëindigen in gevaar en bedreigt de export van grondstoffen zoals rundvlees en leer naar milieubewuste importeurs.

Para, de Braziliaanse deelstaat met de hoogste ontbossingsniveaus, is waar het trackingsinitiatief begon. Volgens Roberto Paulinelli, directeur van vleesverpakker Frigorifico Rio Maria, een ander bedrijf in de groep, kan het elders worden nagebootst.

Bij het initiatief zijn ook de milieudienstenbedrijven Niceplanet Assessoria, SBCert en Green Level Environment Strategy, betrokken.

Advertentie