starnieuws

President Santokhi kondigt reorganisatie politiekorps aan

30 Sep, 12:54

President Chan Santokhi tijdens zijn vierde jaarrede.
De veiligheidssituatie en rechtshandhaving in het land blijven zorgen baren en vereisten drastische maatregelen. President Chan Santokhi  heeft in zijn jaarrede op vrijdag een reorganisatie van het Korps Politie Suriname aangekondigd. Daarbij hoort ook versterking van de korpsleiding en de benoeming van een korpschef.

Criminaliteit en criminelen ontzien niets en niemand bij het plegen van hun meedogenloze daden, stelde het staatshoofd. "Wij kunnen allen het slachtoffer worden van hun handelen."  Het regeringsbeleid is daarom gericht op het structureel en integraal aanpakken van de criminaliteit. Behalve dat er effectief dader gericht zal worden opgetreden en er zoveel als mogelijk criminelen uit de samenleving zullen worden gehaald, zal het regeringsbeleid sterk preventiegericht zijn om het veiligheidsgevoel in de samenleving terug te brengen.

De president kondigde aan dat de politionele diensten volgend jaar worden voorzien van noodzakelijk materieel en persoonlijke equipment om effectiever te kunnen opereren. Er is bij het beleid specifieke aandacht voor integriteit en kwalitatieve dienstverlening. Met de wetswijzigingen die zijn ingediend, krijgt de aanpak volgens het staatshoofd prioriteit "met name ambtelijke corruptie en corruptie binnen het bestuur".

Over de grensoverschrijdende en georganiseerde misdaad zei Santokhi dat er nauw wordt samengewerkt met de buurlanden en andere strategische landen. De regering is dan ook blij dat de wetgeving inzake kansspelen, waaronder de Loterijwet, Wet Toezicht en Controle Kansspelen en de Casinowet is goedgekeurd.

"De wetten zijn nodig om te voorkomen dat Suriname geblacklist wordt door de Caribbean Financial Action Task Force als het gaat om witwassen en terrorismefinanciering."

Santokhi herhaalde dat criminaliteitsbestrijding een hoge prioriteit zal blijven. Alle gewapende machten zullen meer gestructureerd en gecoordineerd moeten worden ingezet.  Dat veiligheid van essentieel belang is voor de samenleving, is volgens hem benadrukt tijdens de ernstige incidenten op 17 februari dit jaar.

Het leger heeft ook een cruciale rol te vervullen bij het herstel van orde, rust en veiligheid, zei het staatshoofd. "De toewijding van het leger aan het beschermen van Suriname en de kernwaarden die onze samenleving in stand houden, zijn onwankelbaar."


Advertentie

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July