starnieuws

Exporteursbeurs toont kansen en innovatie ondernemers

29 Sep, 22:35

Een scala aan Surinaamse wijnen oogstte veel bekijks op de tweede Exporteursbeurs in Roeli's Event Venue.
Er komt beleid waarbij importproducten zonder verstaanbare Nederlandse en Engelse omschrijvingen langzamerhand zullen worden verboden. Minister Reshma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) zei op de tweede editie van de Exporteursbeurs dat het ministerie zich inzet om in alle mogelijke facilitering en ondersteuning van de ondernemers te voorzien.

Met een goede samenwerking tussen de private en publieke sector, is het ministerie ervan verzekerd dat het ondernemerschap en daarmee ook Suriname, tot hogere hoogtes kan gaan. De tweedaagse beurs is vandaag geopend in Roeli's Event Venue en wordt morgen afgesloten. De beurs biedt exporteurs en potentiele exporteurs de mogelijkheid om te netwerken, informatie te vergaren en hun producten tentoon te stellen aan buitenlandse en lokale verkopers.

Voor president Chan Santokhi is productie, export en business development, afhankelijk van een goed investeringsklimaat. Hij merkte op dat de lokale productie een belangrijke steunpilaar is voor de economische groei. Investeren in het lokaal product zal volgens hem ervoor zorgen dat de economie van het land minder afhankelijk zal zijn van productieinflatie.

Het ministerie van EZ richt zich op de facilitering van Kleine en Middelgrote Ondernemingen.  De bedoeling van het stimuleren van de eigen productie, is dat er uiteindelijk bereikt wordt dat de import vermindert en dat lokale producten goedkoper en aantrekkelijk worden aangeboden aan de samenleving.

Mervel Kotzebue, de vertegenwoordiger van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, ziet graag dat de overheid een strategisch sectorplan per district tot ontwikkeling brengt om lokale ondernemers te ondersteunen. De exporteursbeurs stimuleert volgens hem de ondernemers enorm om te exporteren. Hij raadt hen aan om niet op te geven.

Ook de Guyanese ambassadeur in Suriname, Virjanand Depoo, motiveerde de ondernemers om alle kansen te grijpen voor economische groei. Ook buurland Guyana zit in het proces om veel meer te exporteren en de import te verminderen.

Advertentie