starnieuws

Tijdens VN-top: Biden vraagt wereld om Oekraïne te steunen

19 Sep, 16:15

De Amerikaanse president, Joe Biden, spreekt de 78e zitting van de Algemene Vergadering van de VN toe in New York City, VS.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag vandaag, tijdens de 78e Algemene Vergadering van de VN (AVVN) een beroep gedaan op de wereldleiders om zich achter Oekraïne te scharen in de strijd tegen de Russische indringers, in de hoop dat de Republikeinen in het Congres dit ook zullen inzien.

"Rusland gelooft dat de wereld moe zal worden en zal toestaan dat Oekraïne zonder gevolgen brutaal wordt aangevallen", zei Biden in zijn toespraak tot de AVVN. "Als we toestaan dat Oekraïne wordt opgedeeld, is de onafhankelijkheid van welk land dan ook veilig?"

Biden kreeg applaus toen hij zei dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten de strijd van Oekraïne voor vrijheid zouden steunen. "Alleen Rusland draagt de verantwoordelijkheid voor deze oorlog", zei de president. "Alleen Rusland heeft de macht om deze oorlog onmiddellijk te beëindigen."

Biden’s toespraak tijdens de jaarlijkse bijeenkomst was het middelpunt van zijn driedaagse bezoek aan New York, dat onder meer ontmoetingen zal omvatten met de hoofden van vijf Centraal-Aziatische landen, en de leiders van Israël en Brazilië.

Biden, een democraat, heeft het bijeenbrengen van Amerikaanse bondgenoten ter ondersteuning van Oekraïne tot een leidend onderdeel van het Amerikaanse buitenlandse beleid gemaakt, met het argument dat de wereld een duidelijk signaal moet sturen naar de Russische president Vladimir Putin dat hij het Westen niet zal kunnen overleven.

Biden heeft kritiek gekregen van enkele Republikeinen die willen dat de VS minder geld uitgeeft aan de oorlogsinspanningen.

Voormalig president Donald Trump, de koploper voor de Republikeinse nominatie bij de presidentsverkiezingen van 2024, heeft gezworen een snelle einde van de oorlog te zoeken als hij weer aan de macht komt. Trump heeft zijn scepsis geuit over de betrokkenheid van Washington bij traditionele bondgenoten, waaronder de NAVO, en was complimenteus tegenover Putin.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy, de leidende Republikein in Washington, heeft zich afgevraagd of de VS miljarden dollars aan wapens naar Oekraïne moet blijven sturen.

In zijn toespraak zei Biden dat de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 en de bezetting van grondgebied in strijd waren met het VN-Handvest, waarvan respect voor soevereiniteit en territoriale integriteit een belangrijk principe is.

Zijn opmerkingen kwamen overeen met die van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, die dinsdag in zijn openingstoespraak voor de AVVN zei dat de Russische invasie "een nexus van horror heeft losgelaten".

Een functionaris van de regering-Biden zei dat Biden en Amerikaanse functionarissen zich tijdens de VN-bijeenkomsten ook zouden concentreren op het mobiliseren van middelen voor infrastructuur en duurzame ontwikkeling en het bestrijden van de klimaatverandering.

Een stevige meerderheid van de Amerikanen steunt het leveren van wapens aan Oekraïne om zichzelf tegen Rusland te verdedigen en is van mening dat dergelijke hulp de wil demonstreert om de Amerikaanse belangen en bondgenoten te beschermen tegenover China en andere Amerikaanse rivalen, zo blijkt uit een onderzoek van Reuters/Ipsos in juni.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die de opmerkingen van Biden bijwoonde en applaudisseerde voorafgaand aan zijn eigen toespraak bij de AVVN op dinsdag, zou naar verwachting Biden donderdag in het Witte Huis bezoeken en ook enkele congresleiders ontmoeten.

De VS bereidt een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne voor, dat samenvalt met het bezoek van Zelensky, en het Congres is gevraagd om nog eens miljarden dollars aan veiligheidssteun voor de rest van het jaar goed te keuren.

"We hebben er vertrouwen in dat hiervoor steun van beide partijen zal zijn. Ik denk dat president Zelensky dat ook doet", zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, tegen verslaggevers.

Na zijn toespraak zou Biden met Guterres gaan zitten om de hotspots in de wereld te bespreken.

Later zal hij een topconferentie bijwonen met de presidenten van vijf Centraal-Aziatische landen, een primeur. Het zijn Kazachstan, de Kirgizische Republiek, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan.

Woensdag zal Biden de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva ontmoeten en samen met hem deelnemen aan een evenement met vakbondsleiders uit Brazilië en de Verenigde Staten.

Woensdag zal Biden ook zijn eerste persoonlijke ontmoeting hebben met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu sinds Netanyahu afgelopen december weer aan de macht kwam.

Sullivan zei dat ze "een visie voor een stabielere, welvarende en geïntegreerde regio zouden bespreken, en dat ze de nota's zouden vergelijken over het effectief tegengaan en afschrikken van Iran."

Advertentie

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July