starnieuws

Prijzen schoolspullen dwingen ouders tot aanpassing

17 Sep, 16:50

Voor veel ouders is het een behoorlijke uitdaging om schoolspullen aan te schaffen voor hun kinderen. Het budget is niet toereikend.
“Om eerlijk te zijn: de spullen zijn zeker twee tot drie maal duurder dan het jaar daarvoor. Kleurpotloden die ik vorig jaar voor SRD 50 per pak kocht, kosten nu SRD 100. Voor uniformen betaalde ik een jaar terug SRD 60 per stuk, en nu SRD 110. En dan koop ik doorgaans enkele stuks per kind”, verzucht Illiana A. (29), moeder van drie GLO-scholieren.

Ze koopt voor het nieuwe schooljaar daarom alleen het allernoodzakelijkste. Sowieso uniformen, schoolbroeken, schooltassen, schriften, schrijfgerei, schoeisel en dergelijke. Illiana A. is blij dat er winkels zijn zoals Big Retail, Office World, Lucky Store, Byrouth Bazaar en Kirpalani’s, die redelijk betaalbare schoolpakketten verkopen, maar zegt dat dit niet genoeg is. Vaak is het nodig om toch extra schoolbenodigdheden aan te schaffen.

Alternatieven om schoolspullen te kunnen kopen

“Ik moet voor drie kinderen schoolspullen kopen, eentje van leerjaar 6, eentje van leerjaar 4 en eentje van leerjaar 3. Alsof dat niet genoeg is, moet ik ook voor mijzelf en mijn partner schoolbenodigdheden kopen, omdat wij leerkracht zijn. Met alle prijzen die de lucht in zijn gegaan, kom ik helemaal niet uit met mijn budget. Ik ben genoodzaakt andere alternatieven te zoeken om onze schoolspullen te bekostigen,” zegt Illiana A., die verwacht meer dan SRD 10.000 te moeten uitgeven aan schoolkleding en overige schoolspullen.

Schoolspullen kopen per kwartaal
Bij Suzie K. (30), moeder van twee kinderen op GLO en eentje op voj, is het niet anders. “Ja, er is een heel groot verschil te merken in prijs. Zeker ook hoe de koers zo hoog is,” zegt ze.  Al een paar jaren schaft ze niet in één keer meer schoolspullen aan voor het hele schooljaar. Ze koopt alvast schriften voor bijvoorbeeld het eerste kwartaal. Schriften, schrijfgerei en schooluniformen heeft ze al gekocht. Maar schooltassen, schoolbroeken en schoeisel staan nog op de boodschappenlijst. “Schooltassen koop ik om de twee jaar. Een goede schooltas is duur, maar dan weet ik zeker dat de kinderen deze minstens twee jaren kunnen gebruiken. En dan te bedenken dat ik schoolspullen voor drie kinderen moet kopen.”

Kijken wat prioriteit heeft
Suzie K. komt er niet onderuit: ze kan niet alles in één keer kopen. Inmiddels heeft ze al ongeveer SRD 6.000 uitgegeven en ze heeft nog ongeveer SRD 20.000 nodig om de overige schoolinkopen te kunnen doen voor haar schoolgaande kinderen. “Ik heb er weleens aan gedacht om een lening te nemen, maar heb toch ervan afgezien. Ook vanwege de hele economische situatie. Daarom heb ik ook besloten om de spullen in delen te kopen. Kijken wat het meest prioriteit heeft en wat op een later tijdstip gekocht kan worden.”


Advertentie