starnieuws

Virginia, kinderboek slavernijverleden, gepresenteerd

16 Sep, 09:26

Het Afefe Team met Richardina Bikker die het eerste exemplaar van het nieuwe kinderboek Virginia ontving.
vlnr: Ida Does (auteur) Ellen-Rose Kambel (Rutu Foundation) Daniëlle Nijboer (illustrator), Joan Windzak (Educulture).
Het kinderboek Virginia, geschreven door Ida Does en geïllustreerd door Daniëlle Nijboer, is donderdag gepresenteerd bij kinderboeken uitgeverij Querido in Amsterdam. Binnenkort vindt ook een officiële boekpresentatie plaats in het Nationaal Archief van Aruba. 

Virginia is een fictief verhaal geïnspireerd door leven, lijden en strijd van Virginia Demetricia, die op 22 december 1842 in slavernij werd geboren op Aruba, in het Koninkrijk der Nederlanden. Ida Does reikte het eerste exemplaar uit aan een ontroerde Richardina Bikker, nazaat van Virginia Demetricia. Van Virginia is ook een luisterboek in Papiamento gemaakt dat gratis toegankelijk is.

Virginia is de eerste in de serie Afefe stories. Afefe is het Yoruba-woord voor wind. In de Afefe verhalen krijgt Afefe een magische betekenis. Het Afefe Team, dat naast Ida Does en Daniëlle Nijboer, bestaat uit Ellen-Rose Kambel en Joan Windzak bedenkt, met gegevens uit historisch onderzoek als vertrekpunt, de magische Afefe Stories over vrouwen die in koloniale slavernij moesten overleven, ook in Suriname. 

De reeks vervolgt in 2024 met een tweede boek en zal ook na het officiële Herdenkingsjaar Slavernijverleden worden voortgezet.
Advertentie

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July