starnieuws

Projectleider Naipal: Zorgen voor goed milieu volgende generatie

05 Sep, 07:14

Er is een groot meer ontstaan door zware erosie op de gekozen locatie waar mangroveplantjes zijn geplant.

Projectleider Sieuwnath Naipal doet er alles aan om de plantjes de grootste overlevingskans te bieden.

Na een paar uur planten was er al een structuur te zien in het meer.

Er is hard gewerkt in zware omstandigheden met weinig menskracht om de bijkans 1.500 planten een plekje te geven.


Als wordt aangegeven dat mangrove ecosystemen een van de rijkste ecosystemen van de wereld is, dan moeten we toch kijken om deze te beschermen en waar mogelijk uit te breiden. Klimaatverandering zal lang aanhouden en de klappen worden harder en harder, zegt projectleider Sieuwnath Naipal. In Nickerie is sinds donderdag langs de kuststrook een deel van het Bigi Pan gebied beplant met bijkans 1.500 mangrovenplantjes.

Naipal zegt dat we allen een goed beginpunt hebben gehad, goed drinkwater, een gezond milieu, een gezond land. Het is dan ook onze taak om ervoor te zorgen dat de volgende generatie een goed startpunt heeft. Op dit moment lijkt het erop dat we weg gaan, het milieu vervuilen en zorgen voor degradatie van het land. Hij hoopt zijn zienswijze over te brengen opdat de komende generatie ook een goed milieu krijgt om zijn mogelijkheden te kunnen benutten.  

Het planten van de mangroveplanten was geen gemakkelijke taak. Het is geen dagelijkse routine van mensen, weet Naipal. Verrast door de hoge waterstand, waardoor het gekozen gebied op een enorm meer leek, zegt hij dat elke locatie zijn eigen karakteristieken heeft. De hoge waterstand had alles te maken met de blauwe maan en supermoon, waarbij de maan dichtbij de aarde is. De aantrekking van de maan en aarde zorgen voor extreem hoge waterstanden.

Maar de hoge waterstand die er was, ondanks het eb was, kwam de vrijwilligers die de taak op zich hadden genomen om de plantjes in de modder te doen, goed uit. Zo kon de zware vissersboot met de lading plantjes diep in het meer worden geduwd. "Het was een nieuwe situatie voor velen, maar er is goed eensgezind gewerkt," zegt Naipal die super blij is met de inspanningen van de mensen. "Het was geen gemakkelijke situatie, het lopen op een zachte bodem."

Op sommige momenten was het makkelijker om je te verplaatsen op de buik om de locaties te bereiken waar de plantjes in de modder moesten.

Suriname heeft een dynamische kustlijn en de mogelijkheid zit erin om het te herstellen. In de toekomst zal de samenleving er alleen maar profijt van hebben, als we de ruime biodiversiteit en het gezond milieu stimuleren. Op weg naar de locatie waren veel visboten te zien met zeer goede vangsten vis en garnalen. Naipal wijst erop dat de vissers al profiteren van het gezond en herstelde mangrove ecosysteem. "Als we zorgen voor behoud, bescherming en uitbreiding van het systeem, is de voedselzekerheid gegarandeerd."

Binnen het project van de UNDP 'Promoting Mangrove density and appropiate coastal zone management' valt ook het district Coronie. Daar hebben de scholieren net als die in Nickerie onder monitoring en begeleiding gezorgd voor het plantmateriaal. De kweeklingen zijn sinds het begin van de schoolvakantie ondergebracht in een nursery waar ze verder worden gemonitord en worden verzorgd door personen die betrokken zijn bij het project.

Naipal legt uit dat dit project in principe is afgesloten, maar dat er een kleine achterstand is opgetreden in Coronie, waardoor hij genoodzaakt was om voor enkele maanden verlenging van het project aan te vragen. Hij hoopt de kweeklingen van Coronie in oktober op een nog te kiezen locatie te kunnen plaatsen.

Het doel met het beplanten van gedegradeerde delen van de kustvlakte is om de zware erosie te remmen en eventueel te stoppen. "En dat kunnen we doen met jonge mensen die durven aan te pakken. Deze trend waarmee we bezig zijn zal lang aanhouden, omdat de klimaatverandering lang zal aanhouden." Naipal legt uit dat deze projecten de klappen van de gevolgen van klimaatverandering kunnen opvangen.

De wereld is nu in de ban van carbon credits. We kunnen onze ecosystemen omzetten in goederen en diensten, omzetten in geld dat je nodig hebt om deze trend uit te breiden, schetst Naipal het mangrove-plaatje. Ecosystemen moeten begrepen en omarmd worden en het is die richting die we moeten opgaan en ontwikkelen.

Ofschoon het project is afgesloten, blijft het aspect van monitoring en dataverzameling, gewoon doorgaan. Vijf dagen nadat de plantjes in de modder zijn gedaan, gaat Naipal terug met een team vrijwilligers voor de eerste monitoring. Kijken of de plantjes zich hebben kunnen aanpassen en de natuurelementen waaronder het hoge water, hebben kunnen doorstaan.

Advertentie

Friday 21 June
Thursday 20 June