starnieuws

Nerkust: Jammer dat onderwijs advies naast zich neerlegt

22 Mar 2023, 00:57

Marcellino Nerkust, president FOLS presidium
Marcellino Nerkust, president van het presidium van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) vindt het jammer dat het advies om de schooldeuren vrijdag te sluiten niet is opgevolgd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De FOLS had geadviseerd om - gezien de rellen van 17 februari - om geen risico's te nemen. Vrijdag is er protestactie waarbij het motto is 'Alles Plat'. Nerkust zegt in gesprek met Starnieuws dat leerkrachten naar eigen inzicht kunnen handelen als zij zich niet veilig voelen. Hij hoopt dat er geen panieksituaties ontstaan, waardoor het openbaar vervoer ook kan worden lamgelegd.

Het onderwijsministerie wijst de samenleving erop dat de veiligheid van de schoolgaande jeugd en de leerkrachten is gegarandeerd. Er is een vergadering geweest met de president en minister Krishna Mathoera, ad interim op Onderwijs, waarbij garanties zijn besproken voor de optimale veiligheid. Ook de veiligheidsinstanties hebben de veiligheid gegarandeerd. Ook de organisatoren van de actie hebben aangegeven geen herhaling te willen van 17 februari. Op basis hiervan wordt geen gehoor gegeven aan het advies van de FOLS.

"Natuurlijk is het ministerie niet gehouden aan het opvolgen van een weloverwogen advies van de FOLS", zegt Nerkust. De federatie hoopt dat de gegarandeerde veiligheid ook duidelijk zichtbaar zal zijn op alle scholen maar meer nog op de scholen in de omgeving van het Onafhankelijkheidsplein. De FOLS houdt de ontwikkelingen naar vrijdag toe in de gaten.

De politie meldt dat de veiligheidsdiensten in verhoogde staat van paraatheid zijn. Er wordt een dringend beroep op eenieder gedaan om strafbare feiten en alles wat kan leiden tot verstoring van de openbare orde, rust en veiligheid na te laten. De politie en overige veiligheidsdiensten hebben de wettelijke taak om de openbare orde, rust en veiligheid landelijk te handhaven. Hierop zal streng worden toegezien.

In het belang van de veiligheid van iedere burger dienen de aanwijzingen van de politie en andere veiligheidsdiensten strikt opgevolgd te worden. Het is niet toegestaan om de veiligheidszone zonder toestemming te betreden.
Ongeregeldheden of voorbereidingen daartoe kunnen worden gemeld bij de dichtstbijzijnde politiepost of via 115 aan het Command Center.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April