starnieuws

Gigantische bankdeal lokt politiek verzet uit in Zwitserland

20 Mar 2023, 18:37

Een persoon loopt langs de Zwitserse bank UBS in Zürich, Zwitserland. (Foto: Reuters)
De twee grootste politieke partijen van Zwitserland hebben scherpe kritiek geuit op de overname van Credit Suisse door UBS, omdat de miljarden staatssteun voor de deal enorme risico's voor het land met zich meebrengt. De Zwitserse autoriteiten hebben zondag aangekondigd dat UBS ermee heeft ingestemd om de rivaliserende Zwitserse bank Credit Suisse te kopen in een noodgedwongen fusie die bedoeld is om een vertrouwenscrisis in te dammen die zich verspreidde via het wereldwijde bankwezen.

Partijen uit het hele politieke spectrum uitten hun bezorgdheid over de enorme hoeveelheden geld die werden verstrekt door de liquiditeitsinjectie van de centrale bank en door overheidssteun.

Credit Suisse en UBS zouden kunnen profiteren van ongeveer 260 miljard Zwitserse frank ($ 280 miljard) aan staats- en centralebanksteun, een derde van het bruto binnenlands product van het land. De hulp komt in de vorm van 250 miljard aan liquiditeit die zal worden terugbetaald, terwijl de regering tot 9 miljard aan verliezen van de deal zal absorberen.

Roger Nordmann, leider van de sociaal-democraten (SP) in het Zwitserse lagerhuis, waarschuwde dat het steunpakket een "enorm risico" inhield. "De nieuwe UBS is ook een ander enorm risico - het zal meer dan 1.500 miljard frank aan activa hebben, en het is gewoon te groot voor Zwitserland", zei hij maandag tegen Reuters.

De sociaal-democraten zijn de op een na grootste partij in het Zwitserse parlement en hebben twee ministers in het regerende kabinet van het land.

De kritiek verhoogt de druk op het regerende kabinet, dat bij consensus regeert, hoewel het onwaarschijnlijk is dat de deal zal ontsporen.

Nordmann zei dat hij zich ook zorgen maakte over het verlies van banen en gaf de leiding van Credit Suisse de schuld van het faillissement van de bank. "Wat er is gebeurd, is verschrikkelijk voor de geloofwaardigheid van Zwitserland", zei hij. "Het is een waarschuwingsschot voor Zwitserland over het hebben van banken die gewoon te groot zijn. Ik maak me grote zorgen over de nieuwe UBS."

Ondertussen zei de rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) zich zorgen te maken over de miljarden die nu worden ingezet om wat zij noemde de fouten van het leiderschap van Credit Suisse en de "afzetterijen" door het management goed te maken.

In een door Reuters gezien memo dat zondag na de aankondiging van de deal naar het personeel werd gestuurd, verzekerde Credit Suisse het personeel dat hun bonussen volledig zouden worden betaald.

"Alles moet in het werk worden gesteld om ervoor te zorgen dat het Zwitserse volk geen schade wordt berokkend bij de redding", zei de partij in een verklaring. De partij, de grootste in het Zwitserse parlement en die ook twee leden van het zevenkoppige kabinet telt, eiste duidelijke voorwaarden voor de overname.

"Anders wordt UBS de volgende gevaarlijke herstructureringszaak", aldus de SVP.

Advertentie