starnieuws

Regering wil integrale benadering slavernijverleden

16 Dec 2022, 00:00

President Chan Santokhi gaat in op het slavernijverleden en aanbieden van excuses.
President Chan Santokhi heeft overleg met de coalitie, oppositie en diverse organisaties die zich bezighouden met het slavernijverleden. Hij zei donderdag in De Nationale Assemblee dat zorgvuldig omgegaan moet worden met het vraagstuk, waarbij rekening gehouden moet worden met diverse bevolkingsgroepen die hun eigen historie, tijdfase en ontwikkelingsmomenten hebben. Na consultatie met diverse groepen zal er een standpunt ingenomen worden dat voorgelegd zal worden aan de Nederlandse viceminister-president Sigrid Kaag die speciaal naar Suriname is afgereisd donderdag, om het Nederlandse standpunt te bespreken. Later op de dag maakt zij haar opwachting bij de president.

Hoewel het nieuws over het aanbieden van excuses uit de media is vernomen, heeft de regering besloten in overleg te treden met Nederland over deze kwestie. De datum van 19 december is genoemd, maar dat zal een begin zijn van het proces voor een integrale aanpak van het slavernijverleden. In Nederland is er een rechtszaak aangespannen door zes stichtingen uit Bijlmer om te verbieden dat op 19 december excuses worden aangeboden. Dit verbod is afgewezen door de rechter. De organisaties willen dat bij de herdenking van 160 jaar slavernij op 1 juli 2023, de excuses worden aangeboden.

De president begrijpt de ophef die is ontstaan door de datum van 19 december die via de media bekend is geworden. Het aanbieden van excuses wordt toegejuicht door de regering, maar er moet gekeken worden naar het totale programma. Het gaat om een holistische benadering waarbij er geen spanningen moeten ontstaan tussen diverse bevolkingsgroepen. Hij vindt overleg hierbij van groot belang. Ook de Caricom is zeer geïnteresseerd in deze kwestie, die onlangs in Barbados ook aan de orde kwam. Na het gesprek met Kaag zal Santokhi als voorzitter van de Caricom, de regionale staatshoofden ook informeren over de inzichten van de regering en die van Nederland.

Naast de komst de vicepremier tevens minister van Financiën is ook haar collega Franc Weerwind van Rechtsbescherming op werkbezoek. Over de komst van Weerwind is de president al vier weken geleden door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie geïnformeerd. Minister Amoksi heeft eerder in De Nationale Assemblee meegedeeld dat zijn Nederlandse collega een tegenbezoek brengt. Daarbij is het aanbieden van excuses niet aan de orde gekomen.

De Nederlandse vicepremier wordt ontvangen door de president vanmorgen, waarbij diverse ministers ook aanzitten. Daarna is er een onderhoud met de leiding van De Nationale Assemblee. Zaterdag zal ze in Fort Zeelandia een krans leggen bij het Nationaal Monument Bastion Veere -8 december 1982.

Advertentie

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April