starnieuws

Nog een 'drugspiloot' aangehouden met banden in Suriname

18 May, 16:46

Diego Mauricio Blanco (m) is in Colombia gearresteerd toen hij voor een paar dagen bij zijn gezin was. (Foto: Politie Colombia)
Opnieuw is een piloot gearresteerd die drugsvluchten heeft uitgevoerd op Surinaams grondgebied tussen maart 2017 en april 2018. In Bogotá, Colombia is piloot Diego Mauricio Blanco dinsdag aangehouden en gevangengenomen in een straat in het noorden van de Colombiaanse hoofdstad.

Hij wordt ervan beschuldigd dat hij drugs heeft vervoerd van een gevreesde Braziliaanse maffia die bekend staat als de 'Clan Rocha'. De autoriteiten hadden Blanco in het vizier op het moment dat hij in Colombia landde om een paar dagen met zijn gezin door te brengen, verwijderd van de misdaad.

"Op het moment van zijn arrestatie was hij bij zijn familie en leidde hij een rustig leven om te proberen geen aandacht te trekken", zei een van de agenten in de zaak. De gevangengenomen man is Colombiaan en zijn stappen werden op de voet gevolgd door onderzoekers van het land, die het "een fluitje van een cent" vonden om de piloot te kunnen volgen sinds hij op zijn kleine boerderij was geland.

Volgens de Amerikaanse Drugsbestrijdingsdienst DEA is Blanco "verantwoordelijk voor de logistiek waar ze schilderworkshops hadden, stickers maakten en sneden en bestaande vliegtuigen kloonden, om het drugs te vervoeren."

De verdachte zou zijn misdrijven hebben gepleegd tussen maart 2017 en april 2018. In die periode maakte hij 23 vluchten waarbij elk 400 kilo cocaïne werd vervoerd. De drugs werd naar Honduras en Suriname en andere deelstaten van Brazilië gestuurd.

Blanco is niet de enige die uit deze drugsorganisatie is gearresteerd. Bijna gelijktijdig werden 16 anderen opgepakt op instigatie van de Paraguayaanse anti-maffia-aanklager Marcelo Pecci. De aanhoudingen volgden uit de samenwerking tussen Colombia, de Verenigde Staten en Paraguay, met de steun van Interpol en Europol. De aanklager werd tijdens zijn huwelijksreis op een strand in Cartagena op 10 mei doodgeschoten. De autoriteiten onderzoeken ook de rol van de 'Clan Rocha' bij de liquidatie van Pecci.

De 17 gevangen genomen verdachten worden in negen landen gezocht voor drugshandel en witwasmisdrijven. Onder de gevangen genomen verdachten zijn 12 Colombianen, twee Venezolanen, een Italiaan, een Dominicaan, een Nederlander en een Albanees. De aanhoudingen vonden plaats in Bogotá, Cundinamarca, Valle del Cauca, Risaralda, Antioquia, Bolívar, Atlántico en Nariño.Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August