starnieuws

Wereld haast zich met hulp aan Tonga

22 Jan, 11:47

Leden van de Australian Defence Forces lossen humanitaire hulp en technische uitrusting uit een vliegtuig op Fua'amotu International Airport in Tonga. (Foto via Reuters)
De komende dagen zullen meer schepen en vliegtuigen met hulpgoederen in Tonga aankomen, aangezien de internationale gemeenschap reageert op de oproepen tot dringende hulp van het eiland in de Stille Oceaan na een verwoestende vulkaanuitbarsting en tsunami. Een Nieuw-Zeelands maritiem ondersteuningsschip, de HMNZS Aotearoa, dat 250.000 liter water vervoert en 70.000 liter per dag kan produceren via een ontziltingsinstallatie, is vrijdag in Tonga aangekomen.

De eerste vluchten uit Australië en Nieuw-Zeeland zijn donderdag op Tonga geland met de broodnodige voorraden water voor sanitaire voorzieningen en hygiëne, alsook onderdak, communicatieapparatuur en stroomgeneratoren. Een tweede Australische hulpvlucht moest donderdag terugkeren vanwege problemen tijdens de vlucht. Het toestel zou vrijdag aankomen, zei de Australische Hoge Commissie in Tonga op Facebook.

Er is meer hulp onderweg met de HMAS Adelaide die onderweg is vanuit Brisbane en volgende week in Tonga arriveert.

Twee Japanse C-130H-vliegtuigen met hulpgoederen, waaronder water, verlieten donderdag ook Komaki Air Base in de prefectuur Aichi voor Tonga.

De Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan barstte vorige week zaterdag uit met een oorverdovende explosie, waardoor tsunami's ontstonden die dorpen, resorts en veel gebouwen verwoestten en de communicatie voor de natie van ongeveer 105.000 mensen uitschakelden.

Officieel is gemeld dat ten minste drie mensen zijn gedood, hoewel de werkelijke omvang van de slachtoffers niet onmiddellijk kon worden vastgesteld vanwege de beperkte communicatie en de moeilijkheid om toegang te krijgen tot sommige van de getroffen gebieden.

As heeft de archipel bedekt en veel van zijn drinkwater bedorven.

VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei in een briefing dat Tonga om dringende hulp heeft gevraagd en dat het agentschap in nauw contact staat met de autoriteiten.
"Beoordelingsteams hebben de meeste delen van het land bereikt, inclusief afgelegen en geïsoleerde eilanden", zei Dujarric. "We blijven ons ernstige zorgen maken over de toegang tot veilig water voor 50.000 mensen in het hele land. Het testen van de waterkwaliteit gaat door en de meeste mensen vertrouwen op flessenwater," zei hij.

Ongeveer 60.000 mensen zijn getroffen door schade aan gewassen, vee en visserij als gevolg van asval, het binnendringen van zout water en de mogelijkheid van zure regen, zei Dujarric. Er zijn ook meldingen van brandstoftekorten, voegde hij eraan toe.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Marise Payne, zei vrijdag dat contante donaties aan Tonga voor onmiddellijke humanitaire hulp, gevolgd moeten worden met meer substantiële steun voor wederopbouw. Australië heeft US$ 1 miljoen gedoneerd.

De telefoonverbindingen tussen Tonga en de buitenwereld werden woensdag laat weer aangesloten, hoewel het herstellen van de volledige internetservice waarschijnlijk een maand of langer zal duren.

Inwoners van Tonga hebben zich tot sociale media gewend om beelden van de verwoesting door de tsunami te posten en verslag te doen van hun schok na de enorme explosie.

NASA's Goddard Space Flight Center heeft gezegd dat de kracht van de uitbarsting werd geschat op het equivalent van vijf tot tien megaton TNT, of meer dan 500 keer die van de atoombom die de Verenigde Staten wierp op de Japanse stad Hiroshima aan het eind van Tweede Wereldoorlog.

Advertentie