starnieuws

34 LVV-voorlichters gecertificeerd in het maken van compost

03 Dec, 16:45

De voorlichters van LVV bezig in de praktijk om compost te bewerken. Zij zullen hun kennis delen met de samenleving. (Foto: LVV)
34 landbouwvoorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)  hebben de training 'traditionele compost' succesvol afgerond. Donderdag vond de certificaatuitreiking plaats op de LVV-kwekerij te Tamansari in het district Commewijne. De 20 landbouwvoorlichters van Commewijne en 14 van LVV-ressort Houttuin hebben sinds de start van de training, in december 2019,  het complete proces van het aanmaken van traditionele compost beter bekend als blaka doti gevolgd. Ook leerden zij het opzetten van een compostkamp en is kennisoverdracht naar landbouwers toe in de nabije toekomst.

Het proces heeft langer geduurd door de covid pandemie, zegt LVV. Deze training was onderdeel van het International Development Bank (IDB) project Strengthening of Citrus Production met als doel  het verhogen van de productie van de citrusaanplant. Om het projectdoel te bereiken is opgenomen dat de faciliteiten van de citruskwekerijen van LVV verbeterd worden en dat die voorzien zijn van de nodige equipment om kwalitatief goed citrus plantmateriaal te produceren. Hierbij is het van belang dat er gebruik gemaakt wordt van goed groeimedium in de plantzakken. Een van de strategieën om het doel te bereiken, is de aanmaak van compost ter verbetering van het groeimedium.

De landbouwvoorlichters hebben de training als zeer positief ervaren. “Tijdens de stage periode hebben wij ervaren dat er grote vraag is naar kennis voor het aanmaken van goed plantmateriaal waarbij de kans op afsterven van het plant door kwalitatief slecht groeimedium wordt verkleind. Compost is de oplossing in deze, het is puur organisch en goedkoop te maken,” zegt Ramana Tilakdharie, LVV-voorlichter van Commewijne.

Advertentie