starnieuws

WHO: Vaccinatie sleutel tot strijd tegen Omicron

04 Dec 2021, 06:43

Een gezondheidswerker neemt een uitstrijkje van een vrouw, te midden van de Covid-19-pandemie in een lokaal gezondheidscentrum in Ahmedabad, India. (Foto: Reuters)
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) drong er bij landen op aan om de gezondheidszorgcapaciteit te vergroten en hun mensen te vaccineren om een ​​golf van Covid-19-gevallen, veroorzaakt door de Omicron-variant, te bestrijden. De organisatie zei dat reisbeperkingen tijd zouden kunnen rekken, maar dat deze alleen niet het antwoord zijn.

Ondanks het sluiten van de grenzen om te reizen vanuit Zuid-Afrikaanse landen met een hoog risico, werd Australië het laatste land dat melding maakte van de overdracht van de nieuwe variant door de gemeenschap. Het kwam een dag, nadat het in vijf Amerikaanse deelstaten was gevonden.

Omicron heeft voet aan de grond gekregen in Azië, Afrika, Amerika, het Midden-Oosten en Europa en heeft zeven van de negen provincies van Zuid-Afrika bereikt, waar het voor het eerst werd geïdentificeerd. Veel overheden hebben de reisregels aangescherpt om de variant buiten de deur te houden.

"Grenscontroles kunnen tijd rekken, maar elk land en elke gemeenschap moet zich voorbereiden op nieuwe pieken in infecties", vertelde Takeshi Kasai, directeur van de WHO in de westelijke Stille Oceaan, tijdens een mediabriefing. "Mensen moeten niet alleen vertrouwen op grensmaatregelen. Het belangrijkste is om je voor te bereiden op deze varianten met een potentieel hoge overdraagbaarheid. Tot nu toe suggereert de beschikbare informatie dat we onze aanpak niet hoeven te veranderen."

Kasai drong er bij landen op aan om kwetsbare groepen volledig te vaccineren en zich te houden aan preventieve maatregelen zoals het dragen van maskers en sociale afstand.

Omicron is door de WHO vermeld als een "variant van zorg" en wetenschappers verzamelen nog steeds gegevens om vast te stellen hoe ernstig en besmettelijk het is, net zoals delen van Europa zijn getroffen door een golf van winterinfecties door de meer bekende Delta-variant.

"Ik heb nog geen berichten over Omicron-gerelateerde sterfgevallen gezien", zei WHO-woordvoerder Christian Lindmeier op een VN-briefing in Genève.

Maar vaccinmakers moeten zich voorbereiden op de waarschijnlijkheid dat ze hun producten zullen aanpassen om bescherming te bieden tegen Omicron, zei hij.

Ugur Sahin, CEO van het Duitse BioNTech, dat een Covid-vaccin maakt met Pfizer, vertelde op Reuters dat het bedrijf de opnamen relatief snel zou moeten kunnen aanpassen.

Sahin zei ook dat de huidige vaccins ondanks mutaties bescherming moeten blijven bieden tegen ernstige ziekten.

Volgens een telling van Reuters zijn bijna 264 miljoen mensen besmet met het coronavirus sinds het eind 2019 voor het eerst werd ontdekt in centraal China. Er zijn wereldwijd 5,48 miljoen mensen overleden aan dit zeer besmettelijke longvirus.

Advertentie