starnieuws

Dit jaar al 11 zwangere vrouwen overleden door Covid

17 Sep, 04:41

Soenita Nannan Panday-Gopising, medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal tevens voorzitter Stuurgroep Covid-Communicatie. (Foto: René Gompers)
Dit jaar, in 9 maanden tijd, zijn 20 zwangere vrouwen overleden. Van dit aantal is 11 Covid19-gerelateerd. In de maanden juli en augustus zijn 9 van de zwangere vrouwen overleden. Zij waren niet gevaccineerd. Deze cijfers presenteerde Soenita Nannan Panday-Gopising, medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal tevens voorzitter Stuurgroep Covid-Communicatie, donderdagavond op een persconferentie. 

Vorig jaar, zijn 12 zwangere vrouwen gestorven, van wie 2 door Covid-19. Gemiddeld sterven jaarlijks 12 zwangere vrouwen in Suriname. De deltavariant maakt dat zwangeren het te verduren hebben, merkte Nannan Panday op. De vrouwen dragen al een extra gewicht door hun zwangerschap en daarnaast worden ook de longen aangetast. De kans is reëel dat deze vrouwen op de Intensive Care belanden. In 's Lands Hospitaal zijn alle acht bedden bezet op dit moment. Er kunnen geen Covid-patiënten opgenomen worden, deelde de medisch directeur mee.

In een filmpje en gisteravond op de persconferentie was de belangrijkste oproep aan zwangere vrouwen en anderen om zich te vaccineren. Het Moderna vaccin en Pfizer zijn beide geschikt, zei Nannan Panday. Zij benadrukte dat moedersterfte door Covid-19, voorkomen kan worden. Moeder en kind zijn beschermd door het vaccin.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August