starnieuws

6 studenten doen mee aan FIRST Global Robotics Challenge 2021

07 Sep 2021, 10:27

Het team Suriname heeft gekozen voor de Solutions Challenge. Zij hebben een Covid-19 gerelateerd probleem geïdentificeerd uit de categorie educatie.
Tot eind september 2021 loopt de “For Inspiration and Recognition of Science and Technology’’ (FIRST Global) internationale Robotics Challenge (FGC), waaraan Suriname voor het 5e opeenvolgende jaar aan meedoet. Elk jaar worden volgens teammanager/mentor Ashna Mahepal, die ook de initiator is van Surinames deelname, zoveel mogelijk nieuwe studenten aan het team toegevoegd. De missie is om steeds meer jongeren kennis te doen maken met STEM/Robotics, teamwork en internationale collaboratie, zodat zij versterkt in hun denken, doen en ervaring, betere keuzes kunnen maken voor het verder ontwikkelen van onmisbare vaardigheden en de keuze voor STEM carrières in de nabije toekomst.

Hoewel de ranking op een lijst met 170+ landen interessant is om te meten hoe ‘goed’ het Surinaams team is, wordt er veel waarde gehecht door FIRST Global (de Amerikaanse organisatie achter FGC) en Young Help Suriname (de Surinaamse counterpart organisatie) aan het bieden van ontwikkelingskansen. Er wordt een globaal netwerk aan zoveel mogelijk jongeren in alle landen op de wereld geboden.

Het 2021 Robotics Team Suriname telt 6 studenten (Eve Djojodikromo (17), Keith Atmodimedjo (18), Eleanor Lokhai (18), Gyan Doerdjan (15), Aryan Sewdin (15) en Youri Karijopawiro (18). Youri is een lid van het team van 2020, die op de finale ranking in de top 20 belandde. Zij representeren de districten Saramacca, Wanica en Paramaribo en komen van 3 verschillende scholen (E.P Meyer Lyceum, Natin en Mulo Sri Ram). Het lokaal mentor team staat onder leiding van Shayant Sital en Ayan Jhagroe (alternate), twee studenten van het 2017 Suriname Robotics Team en vrijwilligers van stichting YHS.

De grotendeels virtuele competitie met als thema ‘Discover and Recover’ duurt 12 weken en bestaat uit Solutions Challenge (hoofdcomponent), Cubesat Prototype Challenge en Robotics Challenge. Voor de Solutions Challenge dienen teams een Covid-19 pandemie gerelateerd probleem in hun gemeenschap te identificeren binnen één van de vier categorieën: Educatie, Milieu, Economie of Gezondheid om vervolgens een STEM oplossing uit te werken binnen de gegeven tijdlijn.

De Cubesat Prototype Challenge is een nieuw technisch component binnen de FGC. ‘Space Ready Cubesats’ worden in de atmosfeer gebracht voor observatie van de aarde, monitoring van het weer, communicatie etc. In de 2021 FGC wordt deze middels de Cubesat Prototype gemodelleerd, gebruikmakend van een arduino-based kit en o.a een high allitude ballon die in de lagere atmosfeer laag gebracht kan worden. Voor de Robotics Challenge dienen teams 4 separate robotic bouw opdrachten (drivetrain, intake intrigue, launcher longshot en climber chaos) uit te voeren.

Voor de Solutions Challenge heeft Team Suriname gekozen, voor educatie. Er zijn enkele interviews uitgevoerd onder leerlingen, ouders en leerkrachten om te weten te komen, dat tijdens de pandemie gebleken is, dat de beschikbaarheid van benodigd alternatieve educatie materiaal voor ouders van kinderen tussen 4-7 jaar een uitdaging is en iets is waarop men graag een oplossing wenst. Aangezien kinderen in deze leeftijdsgroep heel graag op een tablet of smartphone gamen, heeft het team na wat additioneel online onderzoek en gebaseerd op Young Help Surinames eigen ervaring, besloten om de gamification aanpak ook op het leren van deze groep los te laten.

Het oplossingsvoorstel voor een op het Surinaamse kind afgestemde educatieve app, die ook zonder internet te gebruiken is, werd als een welkome oplossing aanvaard. Met de app zouden de kinderen spelenderwijs kennis opdoen op 5 basis vlakken: alfabet, tellen, geheugen, vormen & kleuren en eenvoudig rekenen. In fase 2 van de Solutions Challenge moesten teams een geschikte alliantie team binnen hun categorie identificeren en een samenwerking aangaan. Na diverse gespreksrondes met verschillende teams, heeft ons team een alliantie gevormd met Team Cambodia en werkt nu samen verder aan fase 3.

De kits met Robotics en Arduino materiaal zijn 2 weken geleden gearriveerd, en met de nodige ondersteuning heeft het team inmiddels ook een start kunnen maken met de bouw challenges. Onder begeleiding van mentors in Suriname, Mexico en America, is het team al goed op weg. Het team heeft dit jaar als sponsors YHS, FG, Woodgain NV en de IDB, terwijl de Faculteit der Technologische Wetenschappen van de AdeKUS, ondersteunt met trainingsruimte.

Naast de 3 hoofd challenges heeft het team de gelegenheid om extra punten te verdienen voor de ‘Leaderboard’ door deelname aan social media challenges, technical training sessies en webinars. Op met moment staat Suriname in de 4e categorie van landen met 30 punten. Daarboven bevinden zich de landen met 31, 32 en 33 punten. De ranking op de Leaderboard staat los van de ranking op basis van de Solutions Challange, die helemaal aan het einde van de 2021 FGC bekendgemaakt zal worden.

Link naar de 2021 FGC
Team Suriname FB
FG website (met Leaderboard)

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April