starnieuws

EK 2021: Oostenrijk ontdoet zich van debutant Noord-Macedonië

13 Jun 2021, 15:11

Stefan Lainer breekt dor de stugge defensie van Noord- Macedonië en benut zijn kans.(Foto: AFP)

Oostenrijk krijgt een afschuwelijk doelpunt tegen. De bal rolt in een leeg doel. (Foto: Reuters)

Michael Gregoritsch brengt Oostenrijk weer op voorsprong met nog een kwartier spelen. (Getty Images)

Het is Marko Arnautovic die de boeken sluit voor Noord-Macedonië met de derde goal. (Getty Images)
In de Roemeense hoofdstad Boekarest heeft Oostenrijk zij eerste overwinning in een EK-toernooi binnengehaald. In Arena Naionala met zo'n 11.000 supporters kreeg Noord-Macedonië drie doelpunten tegen zich. Het lukte de debutant om na het eerste doelpunt gelijk te maken. Tegen het laatste kwartier van de tweede helft, schoot Noord-Macedonië ietwat te kort.

In de eerste wedstrijd in Groep C waar EK-debutant Noord-Macedonië favoriet was kwam de openingstreffer kort na het eerste kwartier van Oostenrijk via Stefan Lainer (18'). De eerste echte kans en die wordt benut. Het verloopt stroef bij Oostenrijk tegen het blok van de debutant, maar een mooie crosspass van Marcel Sabitzer splijt de hele defensie open. Hij krijgt de bal bij de achterpaal voordat deze uit het spel gaat en zet zijn schoen hoog om een ​​volley over de keeper in het net te zetten. Lainer toont een enorm atletisch vermogen om uit te rekken en de bal te scoren.

Het antwoord van Oostenrijk komt tien minuten later via niemand minder dan Goran Pandev.  Het stadion ontploft. Het is een moment dat de supporters hun leven lang zal bijblijven. Een verdedigingsfout waar Noord-Macedonië niet wakker om zal liggen. Ezgjan Alioski speelt een bal richting het strafschopgebied. De bal raakt twee Oostenrijkse verdedigers en rolt het strafschopgebied in. David Alaba houdt een aanvaller af zodat de bal naar doelman Daniel Bachmann kan gaan, maar op de een of andere manier mist de goalie de bal. Pandev laat vervolgens de bal in een leeg binnenrollen. Een afschuwelijk doelpunt om tegen je te krijgen,  maar Noord-Macedonië kan het niet schelen. De rust gaat in met 1-1.

Vol enthousiasme begint Noord- Macedonië aan de tweede helft. Het klein beetje gevaar komt dan ook van de debutant. Oostenrijk voelt de tijd dringen en ziet kans op weer op voorsprong te komen. David Alaba zet een mooie voorzet van links binnen, Michael Gregoritsch rent naar de bal en steekt de bal in terwijl de Macedonische doelman Stole Dimitrievski zich wanhopig voor de voeten van de invaller gooit; 2-1 met minder dan een kwartier spelen.

Marko Arnautovic doet de boeken dicht, een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd. De invaller geeft de bal aan Konrad Laimer, die de bal met een hak terug op het pad van Arnautovic speelt. De aanvaller gaat om de Macedonische keeper heen en schiet in een bijna leeg net, 3-1.

De twee andere groepsgenoten Nederland en Oekraïne spelen om 16.00 uur.