starnieuws

Vernietiging cocaïne door Justitie kan anders

08 May 2021, 15:37
Veelvuldig zien en lezen wij in Starnieuws en andere media acties van Justitie en Politie bij de vernietiging van cocaïne  e.d. Kilo’s van deze drugsoorten worden in de openbare ruimte vernietigd door middel van het in brand steken met behulp van (in mindere mate) houtpallets en meerdere mate rubberen autobanden. Autobanden verbranden is kankerverwekkend! Is het niet bij wet verboden om afval te verbranden in de openbare ruimte?
Houten pallets zijn vrij onschuldig vergeleken met autobanden die dikke zwarte rook produceren.

Bij de verbranding van autobanden komen stoffen vrij zoals benzapyreen, butadieen en benzeen die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid voor mens en milieu. Benzeen bijvoorbeeld is zo toxisch dat het leukemie veroorzaakt. Je kunt liever zo ver mogelijk wegblijven van brandende autobanden. Het blijft overigens niet bij deze giftige gassen alleen. Bij verbranding van autobanden komen ook fijne stofdeeltjes vrij waaraan schadelijke stoffen kunnen kleven. Die kunnen zich dan diep in de longen nestelen.

Drugsverbranding donderdag op Kraka. (Foto: René Gompers)

Voor de politie- en brandweermensen die beroepsmatig toch mee in aanraking komen, moeten er strenge voorwaarden gelden( speciale kleding en maskers ). Een jaarlijks bloed- en longonderzoek is niet veel gevraagd.

In Suriname schijnen wij geen oog te hebben voor dit soort (milieu) -en gezondheidszaken. Als zelf hoge justitiemedewerkers aanwezig zijn bij de structurele verbrandingsacties van cocaïne en andere drugssoorten, dan vraag ik mij gemoedelijk af of men niet doorheeft dat er een ander beleid moet komen. Weer zien wij een Overheid die haar eigen wetten overtreedt, of het is indicatief voor ons land “ dat men maar wat doet?”.  Wij hoeven maar te kijken naar de ontbossing van ons land; het illegaal goud delven met alle gevolgen van dien. Zo kunnen wij nog het rijtje afgaan.

Opvallend is dat er geen enkel DNA-lid zich hierover uitspreekt. Milieuvervuiling kan haar sporen achterlaten en wij allen hebben ooit hiermee van doen.

Advies aan Justitie en Politie: schaf een speciale verbrandingsoven aan met een gasverbrandingsfilter (analoog aan die welke gebruikt wordt in crematoria) welke kan worden gebruikt voor de verbranding van dit soort drugs. Wij dienen zuinig om te gaan met ons milieu en onze gezondheid, want vroeg of laat zullen wij op de lange termijn met z’n allen het gelag moeten betalen (de toename van kankers en andere longaandoeningen e.d.)

Aan de DNA leden wil ik het volgende advies meegeven anno 2021: wees geen applausmachine van uw fractie of politieke partij. Ga het land in, oriënteer je op hetgeen zich afspeelt in de wijken, straten en gebieden en initieer (nieuw-) beleid. Als DNA-lid moet het uw plicht zijn om veel wetenschappelijk materiaal te lezen en te onderzoeken. U bent per slot van rekening ‘volksvertegenwoordiger’. De belangen van de mensen en het land moeten prioriteit genieten in uw politieke percepties .

Drs.Ing. Colvin Overdiep Mphil

Advertentie