starnieuws

Suriname zal 36% van de bruto olie-inkomsten ontvangen

02 Aug, 10:28

In het Guyanese diepzeegebied zijn er in de afgelopen jaren enorme olievoorraden ontdekt.
Suriname zal 35,84% van de bruto-inkomsten uit de olieproductie in Blok 58 binnenhalen - een lucratieve concessie in het diepzeegebied, vlakbij de grens met Guyana. In de overeenkomst die is aangegaan met de concessiehouders van Blok 58, krijgt Suriname onder meer 6,25% royalty's op de bruto productie en 36% inkomstenbelasting op de winstolie van de onderneming voor de bevolking van het land. De oliemaatschappijen op het blok, Apache en Total, hebben beide een werkbelang van 50%.

Staatsolie heeft de Production Sharing Agreement  in 2015 ondertekend met Apache. Total kocht zich eind vorig jaar in bij Apache met een ondertekeningsbonus van US$ 100 miljoen. De overeenkomst heeft een geldigheidsduur van 30 jaar. De waarde van het blok is gestuwd door ontdekkingen van ExxonMobil in het Stabroek-blok voor de kust van Guyana.

Oliemaatschappijen die actief zijn in het Guyana-Suriname-bekken werken hard om de succesvolle vondsten van ExxonMobil te evenaren. Total en Apache hebben het geluk gehad dit jaar drie olie-vondsten te doen, waarvan de meest recente enkele dagen geleden is aangekondigd. Ze zijn doorgegaan naar een vierde prospect.

Staatsolie mag zich volgens de voorwaarden van de overeenkomst, voor maximaal 20% inkopen voor participatie. In dat geval zou het verwachte inkomstenaandeel van Suriname stijgen van 35,84% naar 43,39%. "Staatsolie bevindt zich in buitengewoon interessante tijden", vertelde algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, in februari op een energieconferentie in Trinidad.

Buurland Guyana waar veel meer olie is gevonden  - meer dan 18 ontdekkingen  - heeft internationale kritiek gehad op de slechte fiscale voorwaarden waaronder het een Production Sharing Agreement is aangegaan met ExxonMobil en zijn partners, Hess en CNOOC. Het verwachte aandeel van Guyana in de bruto-inkomsten uit het Stabroek-blok is minder dan de helft van het aandeel dat Suriname zal krijgen, ondanks het feit dat het Stabroek-blok lucratiever is, schrijft Kaieteur News.

Intussen heeft Guyana zijn derde olielading verscheept en is de tweede betaling voor de olie-en gasrechten gestort in de Natural Resources Fund (NRF). De Guyanese minister van Financiën, Winston Jordanië, heeft donderdag bevestigd dat de betaling van US$ 3.698.152,63 volgens schema was ontvangen en op de rekening van de Federal Reserve Bank of New York was gestort. De tweede royaltybetaling zal worden toegevoegd aan de meer dan US$ 90 miljoen die al in het NRF zit.

Advertentie

Friday 18 September
Thursday 17 September