starnieuws

Busterminals Ondrobon aanzet tot ordening sector

17 Nov 2019, 06:38

Te Ondrobon aan de dokter Sophie Redmondstraat zijn drie busterminals in gebruik genomen. Het gaat om de eerste busterminals in Suriname. (Foto's: Raoul Lith)
Drie nieuwe busterminals te Ondrobon zijn in gebruik genomen. Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noordoost, benadrukt dat het om een faciliteit gaat die niet alleen is voor de bussen, maar ook voor de mensen die naar de stad komen. Hij kijkt ernaar uit dat er minder bussen in het centrum staan. Nerkust vroeg tijdens het heuglijke feit vrijdag ook aan de voorzitter van de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO, om vooral de mensen in de buurten die in de ochtenduren wachten, op te pakken. Hij hoopt dat de PLO meehelpt om te zorgen dat de terminal mooi blijft, door een stuk sociale controle en oplettendheid, omdat niet alleen de bus  helpt geld te verdienen, maar ook de terminal.

Voorzitter van de PLO, John Mahadewsing, is verheugd met de eerste busterminal in Suriname. Hij geeft aan dat de PLO jaren hiervoor heeft gepleit. Het is voor de organisatie een mijlpaal die bereikt is. Mahadewsing geeft aan dat de PLO het volste vertrouwen heeft dat er ook terminals komen voor andere trajecten. Over de ordening van het openbaar vervoer, is er nog veel werk te verzetten, zegt hij. De organisatie denkt hierbij aan terminals, tussenstations en bereikbaarheid voor iedereen. Een mogelijkheid die ook moet worden bekeken, is de aanleg van een aparte busbaan om de chaotische toestanden op de wegen te beperken, vooral op de Route Paramaribo-Lelydorp. 

Vijay Chotkan, minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie zegt dat de nieuwe terminals een behoorlijke aanzet zijn tot het ordenen van de sector. De passagiers zijn de belangrijkste spil in deze zaak; zonder hen is er geen transportsector. Hij benadrukt dat de ordening niet alleen gedaan kan worden, maar door samenwerking met alle belanghebbenden binnen de sector. Chotkan wees op het belang van onderhoud en het schoonhouden van de omgeving zodat er lang van genoten kan worden van de faciliteiten. Er zullen groepen vanuit het ministerie worden gevormd die zich zullen toewijden aan schoonmaak en onderhoud. 



Melvin Bouva, ondervoorzitter van De Nationale Assemblee, geeft aan dat er keihard is gewerkt aan de terminals. “We willen een stad die beter toegankelijk is, veiliger is en beter georganiseerd is.” Bouva geeft aan dat er door de regering geïnvesteerd wordt in infrastructuur, ontwikkeling van de stad, veiligheid en dit soort duurzame projecten, “omdat dit is wat we nodig hebben om tot ontwikkeling te komen.” De volksvertegenwoordiger verwijst meteen ook naar het lopende asfalteringsproject van de Zwartenhovenbrugstraat. Naast de bussector moet ook gekeken naar andere sectoren  en infrastructurele projecten waaronder de taxi’s en het aanleggen en inrichten van parkeerhavens in de binnenstad. 

Het project is eigenlijk als ontwateringsproject begonnen, waarbij in 2016 gestart is met de aanpak van de riolering vanaf de Fred Derbystraat tot nabij het standbeeld van Kwaku. Uiteindelijk zal de ontwatering worden aangesloten op de Maagdenstraat. Elke terminal heeft ongeveer een oppervlakte van 430 vierkante meter, zodat mensen in zon en regen overdekt kunnen wachten op de bus. De terminals zijn volledig verlicht en ingericht met kantines en toiletgroepen en zullen worden bemand met controleurs. Ook worden er nog zitbanken geplaatst. Verschillende sprekers spraken hun dank uit aan voormalig minister Jerry Miranda. Tijdens zijn bewindvoering is het beleid ontwikkeld. 

Raoul Lith

Advertentie