starnieuws

Wereld reageert op aftreden Evo Morales van Bolivia

11 Nov 2019, 12:33

Bij zijn kort bezoek aan Paramaribo in juli, kreeg Evo Morales de hoogste Surinaamse onderscheiding van president Desi Bouterse. (Foto: René Gompers)
Evo Morales is teruggetreden als president van Bolivia nadat het leger hem had aangemoedigd om de post te verlaten om stabiliteit te verzekeren na weken van protesten tegen zijn betwiste herverkiezing. In een televisietoespraak op zondag zei de langstzittende leider van Latijns-Amerika dat hij ontslag nam voor het 'goede van het land'. "Ik wil je vertellen, broeders en zusters, dat het gevecht hier niet eindigt," zei Morales vanuit zijn bolwerk in de Chapare-regio in centraal Bolivia. "We zullen doorgaan met deze strijd voor gelijkheid, voor vrede," voegde de 60-jarige toe, die heeft gezegd dat hij het slachtoffer is van een "staatsgreep".

Na zijn verklaring zei vicepresident Alvaro Garcia Linera ook dat hij ontslag nam. De aankondigingen waren aanleiding tot vieringen, maar er waren ook meldingen van gewelddadige onrust die uitbrak in de administratieve hoofdstad La Paz, in de stad El Alto en andere delen van het land. Morales zei dat zijn huis in Cochabamba werd aangevallen door "gewelddadige groepen". Op Twitter beschuldigde hij de politie van het uitvaardigen van een "illegaal" bevel voor zijn arrestatie. De politiechef van Bolivia ontkende de aantijging in een televisie-interview op zondag, terwijl het leger in een verklaring zei dat het lucht- en landoperaties lanceerde om onwettig handelende groepen te "neutraliseren".

Het aftreden van de laatste overlevende van het zogenaamde "roze tijdperk", dat twee decennia geleden linkse regeringen in Latijns-Amerika inluidde, leidde tot reacties in de regio en daarbuiten. Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) uitte volgens zijn woordvoerder zijn diepe bezorgdheid over de situatie in Bolivia. Stephane Dujarric zei dat de VN-chef "alle relevante partijen aanspoort af te zien van geweld, spanningen te verminderen en maximale terughoudendheid te betrachten."

Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, heeft aangedrongen op terughoudendheid en verantwoordelijkheid van alle partijen in het land, terwijl ze hen vroeg om "het land vreedzaam en stil naar nieuwe geloofwaardige verkiezingen te leiden".

Mexico
De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, omschreef de gebeurtenissen in Bolivia als "een doorlopende militaire operatie". "Het was vergelijkbaar met die tragische gebeurtenissen die zich in de vorige eeuw in ons Latijns-Amerikaans continent voordeden," zei Ebrard, die vorig jaar aantrad nadat een linkse partij vorig jaar de verkiezingen in Mexico won. "Mexico zal zijn positie van respect voor democratie en instellingen handhaven." Hij voegde eraan toe dat Mexico al 20 leden "van de Boliviaanse uitvoerende macht en de wetgevende macht in zijn officiële residentie in La Paz had ontvangen". Ebrard merkte op dat zijn land Morales asiel zou bieden als hij erom vroeg.

Nicaragua
De linkse regering van Nicaragua kwam ook tot de verdediging van Morales en gaf een verklaring af waarin de situatie als een 'staatsgreep' werd veroordeeld. "De regering van Nicaragua ... veroordeelt en wijst krachtig de staatsgreep af die vandaag werd gerealiseerd," zei president Daniel Ortega in een verklaring. "We herhalen onze krachtige en onveranderlijke steun voor president Evo, zijn constitutionele regering," zei de vicepresident en presidentsvrouw van Nicaragua, Rosario Murillo, in een verklaring.

Chili
In Chili uitte de naar rechts neigende regering haar bezorgdheid over het onderbroken verkiezingsproces van Bolivia. Hij riep ook op tot een snelle vreedzame en democratische oplossing in het kader van de Grondwet.

Argentinië
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Argentinië heeft zijn goedkeuring gehecht aan een rapport van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waarin zondag werd aanbevolen nieuwe verkiezingen te houden. Het verklaarde dat indien nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden, deze zouden moeten worden uitgevoerd "met alle garanties van vrijheid en transparantie".

Ondertussen zei de gekozen president van Argentinië, Alberto Fernandez, die de rol in december op zich zal nemen, dat er een "staatsgreep" is uitgevoerd in Bolivia. "Het was een staatsgreep tegen de president die had opgeroepen tot een nieuw verkiezingsproces."

"Wij, verdedigers van democratische instellingen, wijzen het ontketende geweld af dat verhinderde dat Evo Morales zijn presidentiële ambtstermijn afrondde, en de loop van het verkiezingsproces veranderde", voegde hij eraan toe.

Venezuela
De president van Venezuela, Nicolas Maduro, veroordeelde ook wat hij omschreef als een 'staatsgreep' tegen Morales, en voegde eraan toe dat er bijeenkomsten zouden worden gehouden om 'het leven van de inheemse Boliviaanse bevolking, slachtoffers van racisme' te verdedigen.

Ondertussen zei oppositieleider Juan Guaido dat het continent "de democratische orkaan in Latijns-Amerika" voelde. "Lang leve Bolivia, de favoriete dochter van de bevrijder Simon Bolivar."

In Peru riep de regering op tot het herstel van het "vreedzame bestaan ​​in Bolivia". Hij riep ook op tot "transparante verkiezingen" met behulp van de OAS. De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel beschuldigde de rechtse partijen van Bolivia van het lanceren van een ​​"gewelddadige en laffe staatsgreep". Hij riep ook de internationale gemeenschap op om te mobiliseren om het leven en de vrijheid van Morales te verdedigen.

Colombia
Van zijn kant heeft het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring afgelegd waarin wordt opgeroepen tot mobilisatie van de internationale gemeenschap voor "een proces van vreedzame overgang". De centrumrechtse regering verzocht ook om een ​​dringende vergadering van de permanente raad van de OAS om de gebeurtenissen te bespreken.

Brazilië
De extreemrechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, zei in een bericht op Twitter dat het ontslag van Morales het hoogtepunt was van "aanklachten" van "beschuldigingen van fraude". "De les voor ons is de noodzaak, in naam van democratie en transparantie, om stemmen te tellen die kunnen worden gecontroleerd. De STEM is een teken van duidelijkheid voor Brazilië!"

Ondertussen veroordeelde de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva een "staatsgreep" en zei dat Morales "werd gedwongen af ​​te treden." "Het is jammer dat Latijns-Amerika een economische elite heeft die niet weet hoe te leven met democratie. En de sociale integratie van de armsten," voegde hij eraan toe.

Rusland
In een verklaring riep het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken alle politieke krachten op om "gezond verstand te tonen", terwijl het hen aanmoedigde om verantwoord te handelen. Het beschuldigde ook de oppositie van Bolivia van het ontketenen van een golf van geweld in het land.

Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk bestempelde Jeremy Corbyn, hoofd van de belangrijkste oppositiepartij, het ontslag van Morales ook als een 'staatsgreep'.

Advertentie