starnieuws

Suriname krijgt UNDP-versterking bij verkiezingen

26 Mar, 10:18

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (l) en de vertegenwoordiger van de UNDP in Suriname, Alexis Armstrong tekenen de overeenkomst. (Foto: NII)
“Suriname heeft een goede reputatie als land dat eerlijke en vrije verkiezingen houdt. Die naam willen wij behouden, maar wij willen ook de organisatie van de verkiezingen verbeteren.” Woorden van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza), gisteren bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met The United Nations Development Program (UNDP). De overeenkomst eindigt in december 2020.

Deze samenwerking betreft capaciteitsversterking bij de voorbereiding van de algemene vrije en geheime verkiezingen die worden gehouden in mei 2020. Noersalim tekende voor Suriname en de vertegenwoordiger van de UNDP in Suriname, Alexis Armstrong plaatste namens zijn organisatie zijn handtekening, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Armstrong onderstreept de goede reputatie die Suriname heeft als verkiezingsorganisator. “Democracy cannot survive, cannot thrive without free and fair elections. The UN in a whole and in this particular sense, the UNDP values the principles of democracy and therefore it is an opportunity for us to support a country that has committed itself to the principles of democracy.”

De samenwerking voorziet in capaciteitsversterking, verkiezingsvoorlichting, betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld, alsook de ontwikkeling van een gedragscode voor politieke partijfinanciering. “Capaciteitsversterking is iets dat wij nodig hebben en ook in de nabije toekomst kunnen gebruiken”, zegt Noersalim.