starnieuws

Bolivia: Evo Morales krijgt geen vierde termijn

22 Feb 2016, 12:18

Graffiti toont 'Nee Evo' in El Alto, de tweede grootste stad van Bolivia. (Foto: AFP)
Opiniepeilingen zeggen dat president Evo Morales van Bolivia nipt een referendum om hem een vierde ambtstermijn te gunnen, heeft verloren. Een peiling suggereert dat 52,3% nee heeft gezegd, terwijl een andere peiling praat over 51%.

De vervanger van Morales heeft echter voorspeld dat Bolivia’s eerste staatshoofd van inheemse afkomst, nog steeds kan winnen. De officiële resultaten druppelen binnen. Met de grondwetswijziging op zak zou Morales tot 2025 kunnen aanzitten.
In delen van de hoofdstad La Paz vieren aanhangers van de oppositie het resultaat van het referendum. Morales, een inheemse Aymara en voormalige producent van cocabladeren, is in 2006 aangetreden. Zijn termijn eindigt in 2020.

Hij is nog steeds een populaire leider, die het heeft klaargespeeld om de afgelopen tien jaren de economie gestaag te laten groeien. En toch moeten vele Bolivianen hebben gedacht dat het niet juist is om Morales negentien opeenvolgende jaren als president te laten dienen.

Oppositieleider Samuel Doria Medina heeft er bij Morales op aangedrongen de resultaten te erkennen en zich te richten op het oplossen van de problemen in Bolivia gedurende de rest van zijn zittingsperiode, in plaats van te proberen nog een termijn te bemachtigen. Maar vicepresident Alvaro Garcia Linera zegt dat de resultaten tot nu toe een "technische stropdas" zijn. Hij heeft de mensen dringend gevraagd te wachten op de officiële uitslag. Volgens hem is elke viering door de oppositie voorbarig.

"Peilingen, vooral opiniepeilingen maken fouten," heeft hij tegen verslaggevers gezegd. "Ze hebben geen rekening gehouden met de stemmen in het buitenland. Ze gaan niet naar de meer afgelegen locaties, waar sprake is van meer steun voor onze socialistische beweging.” Garcia Linera voegt eraan toe: “Het is zeer waarschijnlijk dat cijfers van de opiniepeilingen heel anders zijn dan de werkelijkheid.”

Het tellen van de stemmen is langzamer dan normaal. De electorale autoriteiten zeggen dat de vertraging vooral optreedt bij de stembiljetten van het platteland, waar de president grote steun geniet.

Zelfs als hij het referendum verliest, zal president Morales ruim de tijd hebben om voor de volgende verkiezingen een opvolger te kiezen en op een andere wijze de toekomst van Bolivia te beïnvloeden. Morales geldt als een van de meest charismatische en krachtige leiders in de Boliviaanse geschiedenis. Het is onwaarschijnlijk dat hij zich gewoon terugtrekt uit de politiek.

Ondanks een daling van de internationale prijs van olie en aardgas, heeft de Boliviaanse economie in de afgelopen 10 jaar goed gepresteerd en groeit die met gemiddeld 5% per jaar. Ook in het verminderen van extreme armoede is het socialistische beleid van de regering succesvol gebleken.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April