starnieuws

'Een gekozen kandidaat is geen volksvertegenwoordiger'

27 Jun 2015, 03:03
De jurist Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, zegt op een vraag van Starnieuws dat gekozen kandidaten nog geen volksvertegenwoordigers zijn. Zij zijn gekozen, maar zijn nog niet toegelaten tot De Nationale Assemblee. Het is volgens haar voorbarig van Pertjajah Luhur om Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan nu terug te roepen, terwijl zij nog geen Assembleelid zijn. De fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee, Paul Somohardjo hoort alle gekozen verklaarde kandidaten te beëdigen en toe te laten tot het college.

Silos benadrukt dat iemand die gekozen is pas volksvertegenwoordiger is wanneer de persoon beëdigd en toegelaten is. Er is nog geen sprake van fractie. Pas wanneer de gekozenen lid zijn van de volksvertegenwoordiging, worden de fracties bekendgemaakt. Als Sapoen en Chitan daarna te kennen zouden geven dat ze een aparte fractie gaan vormen, kunnen er stappen worden ondernomen om hen terug te roepen.

De gekozen kandidaten moeten beëdigd en toegelaten worden wanneer hun geloofsbrieven in orde zijn. Silos vindt overigens dat het niet toelaten van Sapoen en Chitan van korte duur zal zijn. Zodra de nieuwe voorzitter gekozen is, kunnen de twee politici worden beëdigd. Zij vindt net als Irvin Kanhai, die raadsman is van Sapoen en Chitan, de actie van Pertjajah Luhur 'prematuur'.

Advertentie