starnieuws

Handje-contantje mag huren

10 May 2015, 10:01

Directeur Marcha Koorndijk van Koro’s Verhuur en Décor, inspecteert met enkele medewerkers de toiletten. (Foto: Ranu Abhelakh)
Begonnen in 1982, deed Niamat’s Verhuurbedrijf in 1987 voor het eerst zaken rond de verkiezingen. “In die tijd had je niet zoveel partijen als nu en veel minder bedrijven die in mijn branche actief waren”, vertelt Algemeen Directeur Remie Niamat aan Starnieuws. Hij ervaart de concurrentie anno 2015 en schat dat meer dan honderd verhuurbedrijfjes actief zijn. “Er zijn veel onzichtbare ondernemers, die voor minder of helemaal geen geld hun waar uitlenen.”

Bij Niamat is eenieder welkom. “Mijn deur staat open voor elke partij of politicus die gelijk betaalt”. Na zeven verkiezingen is het bedrijf wijzer en selectiever geworden. Partijvergaderingen in sommige districten worden vermeden. De vergaderingen duren soms tot laat in de avond, gevolgd door een afterparty, legt de directeur uit. Het verhuurbedrijf kijkt dan tegen factor arbeid aan: laden en uitladen, in de nacht opruimen, naar het magazijn rijden en alles weer uitladen. “Je hebt voor een grote vergadering dan twee trucks nodig, twee of drie chauffeurs en sjouwers. Hoe laat zijn mijn jongens dan thuis en komen ze de volgende ochtend aan het werk? Het is voor mij niet de moeite waard.” Een andere factor is de veiligheid van de huurgoederen. Een particulier (huis)feest is beter te controleren. Een stoel zakt soms door. “Maar bij een partijmeeting is het zaak dat je direct opruimt om de kans te verkleinen dat iemand met een stoel of tafel vandoor gaat. Dit kun je krijgen bij vergaderingen op open (voetbal-) velden.”

Volgens Niamat geeft een partij voor een vergadering al gauw tussen SRD 2000 en SRD 3000 uit aan de huur van een tent, podium, tafels en stoelen. Voor een kleinere (wijk)vergadering telt men ongeveer SRD 500 tot SRD 750 neer voor deze goederen. Afhankelijk van de glamour tijdens een vergadering komen nog andere producten in het huur pakket: vloeren, gestoffeerde VIP stoelen, tafelkleden, lopers, vuilnistonnen, etc. “Soms hebben de VIP partijleden een aparte ruimte voor eten: dus glazen, borden, opwarmers, tafelkleden, etc.” Niamat heeft gemerkt dat de meeste partijen voor meer kleinere (wijk)vergaderingen kiezen en de grote massameetings dicht op de verkiezingsdag prikken. De afgelopen weken heeft hij verschillende partijpersonen over de vloer gekregen die offertes opvragen. “Sommige hebben gedurfd te vragen ‘hoeveel kan ik hierop verdienen’. Nee, dan sluit ik mijn deur direct voor zulke mensen.”

Contante betaling
Ook Koro’s Verhuur en Décor ziet verhuurondernemingen als paddenstoelen uit de grond schieten. Directeur Marcha Koorndijk zegt dat de overheid voor Carifesta in 2013 ongeveer honderd mobiele toiletten geïmporteerd heeft. Na het festival zijn deze aan verschillende mensen doorverkocht. Hoewel zij de concurrentie ervaart, is er verschil in product. Koro’s verhuurt mobiele toiletten met een wasbak en doorspoelbak. De concurrent heeft deze faciliteiten niet en vraagt een lagere huurprijs. De klant (partij) kijkt dan waar zij voor een uurtje goedkoper uit is. Aannemingsbedrijven zijn reguliere klanten van het bedrijf en hebben op weg naar de 2015-verkiezingen projecten gestopt. “We werden gebeld om de units op te halen. Alles is zo een beetje on-hold gezet tot na de verkiezingen.” Om het hoofd boven te water te houden, heeft Koro’s de huurprijzen gedropt. De prijs per unit is nu naar SRD 80. De concurrent zonder doorspoelbak vraagt SRD 60. De prijzen van een stoel en tafel zijn ongewijzigd en kosten SRD 75 cent, om SRD 10.

Koorndijk timmert vanaf 1993 aan de weg en rolde de wereld van overheidsprojecten en verkiezingen binnen, nadat Ramon Jawalapersad (Roeli’s) haar ‘ontdekte’: een vrouwelijke ondernemer actief in de verhuur-business. “Sindsdien trekken wij samen op. Hij speelt opdrachten door naar mij om af te handelen.” Als service naar de klant investeerde haar bedrijf gelijk in mobiele toiletten van verschillende kleuren. “Ik kijk nu naar de aanschaf van een presidentiële mobiele unit.” In aanloop naar de 2015-verkiezingen heeft het bedrijf het druk met openingen en opleveringen van overheidsprojecten. Vanaf december is Koro’s ook druk in de weer voor het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Het begon allemaal met de landelijke terinzagelegging van de kiezerslijsten. “Dit betekende flexibele werktijden: dagelijks informatie stands voorzien van stoelen, tafels en soms een mobiele WC. De spullen aan het eind van de dag afhalen, schoonmaken en verplaatsen.”

Zaken doen met politieke partijen verloopt tot nu toe probleemloos. “Het zijn kleine bedragen en de partijen betalen gelijk.” Voor een wijkvergadering huurt een partij doorgaans twee units en voor een massameeting soms zes. “Ik bezit ongeveer honderd units en kan verschillende partijen tegelijk voorzien.” Als Koorndijk de balans opmaakt merkt zij dat haar bedrijf deze verkiezingsperiode minder reserveringen binnen heeft van politieke partijen. “De vorige verkiezingen had ik alle partijen als klant. Het kan dat partijmensen zelf hebben geïnvesteerd. Bijvoorbeeld de NDP beschikt nu over eigen mobiele units. Maar als zij in de districten vergaderen, word ik dan wel door hen benaderd.”

Ranu Abhelakh en Edward Troon

Advertentie