starnieuws

DNA-kandidaat Ramsahai: Investeren in jonge ondernemers

21 Apr 2015, 18:03

Rajiv Ramsahai
De 24-jarige jeugdparlementariër en student Public Administration van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Rajiv Ramsahai is als tweede op de NDP-lijst van het district Commewijne geplaatst voor verkiezing in de Nationale Assemblee. Als oudste van een gezin met drie kinderen en als enige zoon, is het nemen van goed doordachte initiatieven voor hem een vanzelfsprekendheid. “Het werd gewoon van je verwacht, dat je meedacht en de handen uit de mouwen stak”, zegt hij aan Starnieuws.

Zijn belangstelling voor de politiek is begonnen in 2008 tijdens een leerkrachtenstaking. “Wij werden als scholieren de dupe van de staking. Het drong toen tot me door dat wij ook moesten opkomen voor onze eigen belangen. Dat besef is altijd gebleven: als je verandering wilt brengen in je situatie, moet je jouw stem laten horen en actief zijn.”
Zijn politieke carrière begon in 2010. “Ik ben toen gekozen als jeugdparlementariër. In 2012 werd mij gevraagd NDP-jongeren afdeling Commewijne op te richten en te coördineren. Als voorzitter van de afdeling heb ik samen met andere jongeren gewerkt aan het opzetten van een jeugdnetwerk, dat niet meer weg te denken is uit het district.” Voor hem was het kiezen voor de NDP een bewuste keus. “De visie van de partij: ‘opkomen voor het volk, stimuleren van zelfwerkzaamheid en productie’, sprak mij zeer aan".

Ramsahai vindt het geen probleem om als jeugdparlementariër actief lid te zijn van een politieke partij. “Jeugdparlementariërs zijn ook burgers en hebben het recht om een politieke partij aan te hangen. Mijn standpunt is dat ik als jeugdparlementariër van Commewijne, in de eerste plaats opkom voor alle jongeren uit dat district. Als parlementariër ben je er voor het hele volk.”
Als jongerenleider zet hij zich vooral in voor de ontwikkeling van de jeugd op het gebied van educatie en sport. Vervoer van avondstudenten die in Paramaribo voor verdere opleiding moesten zijn, was een jarenlang probleem voor de jongeren van Commewijne. “Dit was een van de eerste zaken waar ik als jeugdparlementariër voor heb gestreden. Een jaar na mijn aantreden is het probleem in samenwerking met het ministerie van Onderwijs opgelost.”

De DNA-kandidaat is een typisch kind van Commewijne. ”Ik ben opgegroeid tussen alle bevolkingsgroepen en van huis uit heb ik altijd geleerd dat ik respect moet hebben voor een ieder, ongeacht ras of geloof. Mijn ouders zaten in de visserijsector toen ik nog een kind was en veel vrienden van mij zijn vissers; gezien de potenties op dit gebied, heb ik ook geïnvesteerd in deze sector. Ik doe aan klein visserij, verwerk zelf de vangst en lever deze aan afnemers,” vertelt Ramsahai. Hij denkt dat Commewijne door de ligging van het district, aan zee en met de verschillende rivieren, nog meer kan bereiken op visserij en visverwerkingsgebied. “Deze sector heeft door de jaren heen bewezen een wezenlijke bijdrage te leveren aan de Surinaamse economie. Er moeten alleen meer noodzakelijke investeringen gepleegd worden en de infrastructuur moet verbeterd worden, zodat bijvoorbeeld de vissers hun product kunnen opslaan en nog beter hun afnemers kunnen bereiken.”

Ramsahai wil niet vooruit lopen op de uitslag van de verkiezingen op 25 mei. “Hoe dan ook zal ik blijven strijden voor meer studiemogelijkheden voor Surinamers en meer investeringen in jong ondernemerschap, vooral in de agrarische sector.” Voor Commewijne wil hij de komende vijf jaar pleiten voor een 2de brug over de Surinamerivier, een bejaardentehuis, oplossing van het waterprobleem, een crematieoord, een bibliotheek en een landbouwschool. “De Wijdenboschbrug heeft Commewijne een ontwikkelingsboost gegeven. We moeten ervoor zorgen dat de infrastructuur verbetert om de bevolkingstoename die ik de komende periode verwacht, op te kunnen vangen. Mensen moeten vrij en onbezorgd in het district kunnen wonen en werken. Wanneer wij gebruikmaken van de potentie van de plaatselijke bevolking, zal Commewijne een grotere bijdrage kunnen leveren aan de droom die wij hebben: dat Suriname de voedselschuur wordt van het Caribisch gebied”, zegt Ramsahai.

Advertentie