starnieuws

Lackin spreekt diaspora-seminar Den Haag via Skype toe

07 Feb 2015, 11:00

Ferdinand Welzijn, voorzitter van het Surinaams Bedrijfsleven (midden), zit namens het Suriname Business Forum in het panel.
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken was vandaag niet persoonlijk aanwezig op een seminar over diaspora in Den Haag. De Surinaamse ambassade heeft deze druk bezochte bijeenkomst georganiseerd samen met de Internationale Organisatie van Migratie. Zaakgelastigde Lucretia Redan verontschuldigde de bewindsman. Hij sprak de volle zaal vanuit Paramaribo via Skype toe. Hij zei dat de regering de diaspora gemeenschap een warm hart toedraagt en deed enkele concrete voorstellen.

De bewindsman zegt aan Starnieuws dat hij ruim van te voren heeft aangegeven niet aanwezig te kunnen zijn op het seminar. Hij is lange tijd afwezig geweest en was onder meer in Costa Rica, China en India. Ik heb meegedeeld dat ik ook belangrijke verplichtingen heb in Suriname. Met het oog op de verkiezingen heeft Lackin eveneens taken te vervullen binnen de NDP. Verder is het voornemen van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om de begroting van 2015 binnenkort te behandelen. "Net als alle ministers, moet ik mij ook voorbereiden hierop", stelt Lackin. Hij heeft verder een drukke agenda op Buitenlandse Zaken.

De minister merkt op dat de boodschap op het seminar het belangrijkste was. "Met de moderne technologie tegenwoordig is het gebruikelijk dat bij drukke werkzaamheden het publiek via de elektronische weg wordt toegesproken. In diverse organisaties, zoals de Verenigde Naties, Unasur, Caricom worden vergaderingen toegesproken via een video-boodschap.

Deskundig kader hard nodig
Het thema van het seminar is How to Engage the Diaspora for the Development of Suriname? Dit seminar is gericht op het identificeren van de Suriname Diaspora groepen, om samen met hen na te gaan hoe zij kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname en om ze te informeren over de mogelijkheden en uitdagingen voor terugkeer naar land van herkomst. De Director General van de Internationale Organisatie van Migratie, ambassadeur William Lacy Swing heeft de mensen toegesproken. Namens het Suriname Business Forum zat Ferdinand Welzijn in het panel.

Lackin noemde diverse mogelijkheden voor inzet van Surinamers in diaspora, onder andere via Celac, waar fondsen aangeboord kunnen worden. De Surinaamse ambassade in Den Haag zal werkgroepen benoemen. Lackin opperde ook dat er diaspora departement op Buitenlandse Zaken in het leven geroepen kan worden. Suriname heeft een tekort aan deskundig kader en heeft de diasporagemeenschap hard nodig, zei de minister.

Advertentie