starnieuws

Abdoel: Wanica Ziekenhuis niet af in één regeerperiode

05 Nov 2014, 02:00
"Nooit en te nimmer is tijdens de verkiezingscampagne in 2010 gepropageerd dat de bouw van het Wanica Ziekenhuis in één regeerperiode zou worden gerealiseerd. Eenieder weet dat het onmogelijk is. Je moet niet alleen het gebouw hebben maar ook human resources en alles erom heen. Het geniet wel prioriteit voor de regering om vooral in deze periode te beginnen met de bouw van het ziekenhuis".

Aan het woord is assembleelid Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP). Hij zegt aan Starnieuws dat bepaalde oppositieleden opzettelijk de informatie verdraaien en doen alsof het ziekenhuis af zou zijn vóór de verkiezingen. Het assembleelid dat uit Wanica komt, zegt samen met partijgenoot Charles Pahlad actief propaganda gevoerd te hebben vijf jaar geleden. Die propaganda was gebaseerd op:
1. De bouw van het ziekenhuis zou een meerjarenproject worden.
2. Als een project waarbij verschillende actoren betrokken moeten worden.
3. Een mogelijkheid om het district verder te ontwikkelen.
4. Er is rekening gehouden met de toename van het aantal bewoners in Wanica en de behoefte.
5. Het decentraliseren van de gezondheidszorg.

Abdoel vindt het belangrijk dat rekening gehouden wordt met de gewijzigde omstandigheden binnen de gezondheidszorg. Deze zorg is volgens hem heel dynamisch en er zijn veel zaken gerealiseerd. Zo is bijvoorbeeld nog een spoedeisende hulp gebouwd, zijn er veranderingen aangebracht in de werktijden en infrastructuur van de RGD-poliklinieken, de one stop shops voor behandeling van mensen met diabetes, een radio therapeutisch centrum, de ingebruikname van het Pietronella Ziekenhuis Wageningen vrijdag, de introductie van de basiszorg voor 0 tot en met 16 jaar en 60 plussers waardoor zij naar een dokter van hun keuze kunnen gaan.

Financiering en grootte
Om een ziekenhuis te kunnen bouwen staat natuurlijk de financiering ervan centraal, stelt Abdoel. De regering is begonnen met het zoeken van financiën. Er zijn diverse financieringsmodellen om een ziekenhuis te kunnen bouwen. China is bereid gevonden om een ziekenhuis te schenken, maar de behoefte van Suriname is ook belangrijk. Uiteindelijk is ervoor gekozen om alvast te beginnen met de bouw, terwijl de schenking van China ook deel uitmaakt van het project.
"Indien de regering een verkiezingsstunt zou willen uithalen, zouden wij dat accepteren wat aan ons werd aangeboden. Maar om te voldoen aan wat er beloofd was heeft de regering gekozen voor een modaliteit van zachte lening in combinatie met de schenking. Indien nu middelen vrijkomen en het infrastructurele deel afgewikkeld kan worden, is het voor ons alleen een pluspunt. Want de schenking en de zachte lening maken het werk verder gemakkelijker. Maar belangrijk is om het project opstarten", merkt het assembleelid op.

De schenking van China zal US$24 miljoen bedragen, terwijl de lening US$ 26 miljoen is. Dat deel waarmee Suriname nu opstart, kan eventueel uit de lening worden vereffend, meent Abdoel. "Belangrijk is dat om dit project te realiseren, men constant bezig is om de financiën vooral in orde te maken. De regering gaat constant voor de beste financieringsmodaliteit en het doel dat vastgelegd is. Dat geeft juist aan dat er gewerkt wordt aan realisering van het project. Wij hebben geen ontwikkelingshulp meer. Alle projecten die worden gerealiseerd worden op eigen kracht gedaan. Daarom is het belangrijk dat wij voor de beste financieringsmodaliteit kiezen en waar nodig blijven aanpassen".

Advertentie