starnieuws

WWF bedankt politie voor aanhouden stropers krapé-eieren

20 Jul 2014, 05:00

Minister Edward Belfort met een WWF-trui voor bescherming van zeeschildpadden. (Foto: Raoul Lith)
Vertegenwoordigers van het World Wildlife Fund Guianas hebben een laptop, memory sticks en een beamer met scherm, geschonken aan de politie. De spullen zijn overhandigd aan minister Edward Belfort van Justitie en Politie (JusPol). “Deze geste is om de politie te bedanken voor haar inzet van de afgelopen jaren en de onderscheppingen die zij heeft gedaan” zegt Michael Hiwat, WWF Guianas Marine Officer. Vorig jaar heeft de politie 55.000 schildpadeieren onderschept bij stropers. En dit jaar staat de teller al op 30.000 krapé-eieren.

Hiwat geeft aan dat het de bedoeling is om op dergelijke wijze de politie te bedanken en in het zonnetje te zetten. Vooral de politie van Commewijne wordt extra bedankt, omdat in dat district de meeste aanhoudingen zijn verricht. Hiwat hoopt dat de apparatuur gebruikt wordt om trainingen te verzorgen en dat er zo informatie uitgewisseld kan worden binnen de politieposten en de gemeenschap. Het streven is ervoor te zorgen dat alle eieren op het strand blijven en dat daaruit een zeeschildpadje komt. ”We hopen dan dat zo het dier kan leven en zorgen voor nageslacht. En niet dat de eieren in mensen hun buik komen”.

Mensen grootste gevaar
Tijdens een werkbezoek op Galibi had minister Belfort meegemaakt hoe de schilpadden hun eieren komen leggen op het strand. “Dat heel proces is interessant om te zien. Die dieren komen aan land uit de Marowijnerivier om een gat te graven en gaan daarop zitten om in tranches hun eitjes te leggen”, legt Belfort trots uit. Hij benadrukt dat het om bedreigde diersoorten gaat. “In hun natuurlijke omgeving worden zij al bedreigd door andere diersoorten. Maar hun grootste gevaar is de mens”, meent de bewindsman.

Een van deze zeeschildpadden kan tussen de 150 tot 200 eieren per nest leggen. “Het is dan duidelijk hoeveel nesten gestroopt worden als de politie iemand heeft aangehouden met tweeduizend eieren”, stelt Belfort. Volgens de WWF vertegenwoordiger moet het probleem niet alleen bij de stropers worden gezocht.
“Want zolang er nog een vraag naar deze eieren is, zullen de zeeschildpadden bedreigd blijven”, voert Hiwat aan.

Raoul Lith

Advertentie