starnieuws

Chinezen zijn bezig droom van vernieuwing te realiseren

19 Jul 2014, 03:00

De Braziliaanse president Dilma Rousseff en haar Chinese ambtgenoot Xi Jinping tijdens de zesde BRICS-top in Brasilia.
De Chinese president Xi Jinping heeft de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen opgeroepen om de kansen die er liggen te grijpen en samen te werken. In Brazilië zei hij tijdens de BRICS-Unasur ontmoeting dat de Chinezen er nu naar streven om de Chinese droom van de grote vernieuwing van de Chinese natie te realiseren.

Hij merkte op dat de mensen van de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen ook werken aan de Latijns-Amerikaanse droom van eenheid, coördinatie, ontwikkeling en verjonging. “De gedeelde droom en het streven hebben ons nauw bij elkaar gebracht,” sprak Xi. “Laten we samen nieuwe wegen inslaan om een gemeenschap met een gedeelde toekomst voor gemeenschappelijke vooruitgang te bouwen en een mooie toekomst in te luiden voor de betrekkingen tussen China en Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.”

De Chinese president deed tijdens de ontmoeting een voorstel voor een plan van vijf punten. Hij stelde voor dat “we altijd met elkaar omgaan als gelijken en elkaar steunen met oprechtheid”; dat “we de wederzijdse voordelige samenwerking verdiepen en werken voor de gemeenschappelijke ontwikkeling”; dat “we uitwisselingen en wederzijds leren bevorderen om de basis voor een blijvende vriendschap te consolideren”; dat “we de internationale samenwerking van gemeenschappelijke rechten en belangen versterken en veiligstellen” en dat “we bij voorbaat de algemene samenwerking voor bilaterale banden moeten versterken.”

Xi heeft voorgesteld een samenwerkingsraamwerk te ontwikkelen op basis van ‘1+3+6’. De ‘1’ staat voor één plan. Beide partijen zouden het Sino-Latijns Amerikaans-Caribische samenwerkingsplan 2015-2019 moeten ontwikkelen. Het doel is om groei en structurele ontwikkeling te bewerkstelligen. De ‘3’ staat voor drie motoren: handel, investeringen en financiële samenwerking zouden de stuwende kracht moeten zijn voor veelomvattende ontwikkeling van praktische samenwerking tussen China en Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. De ‘6’ staat voor de zes samenwerkingsgebieden: energie en hulpbronnen, infrastructurele werken, agricultuur, productie, wetenschap en technologische innovatie en informatietechnologie.

Advertentie