starnieuws

Brazilië naar de kwartfinale

28 Jun 2014, 17:10

Doelman Julio César heeft zijn ervaring en kwaliteiten bewezen tijdens de penalty shootout. Hij stopte twee van de vijf schoppen.
Wat een ontlading bij Neymar en co. Knap spel, teamgeest en passie van de jongens van coach Jorge Sampaoli hebben de 'gele kanaries' gedwongen tot de strafschoppenreeks. In 120 minuten bleef de stand 1-1. Twee 'saves' van doelman Julio César en drie doelpunten van David Luiz, Marcelo en Neymar hebben Brazilië erdoorheen gesleept.

Voormalig Nottingham Forest-verdediger Gonzalo Jara zag zijn strafschop tegen de doellat stuiteren. Mauricio Pinella en Alexis Sánchez vonden doelman César op hun weg. Voor de Chilenen scoorden Charles Aranguiz en Marcelo Dίaz. Bij de Brazilianen knalde Hulk zijn strafschop staalhard op doelman Claudio Bravo, terwijl Willian zijn schop langszij zag rollen.

Deze shootout markeert een record, vijf gemiste kansen is voor het eerst voorgekomen tijdens een strafschoppenreeks op een WK-toernooi. Chili kan met opgeheven hoofd het toernooi verlaten. Het team van Jorge Sampaoli heeft prachtig spel geleverd en was een geduchte tegenstander voor de jongens van Felipe Scolari. La Roja de todos (het rode elftal van iedereen) werd gezien als gevaarlijke outsider. Sampaoli, die al twee jaar de scepter zwaait bij het team, accepteert geen sterallures. “We moeten als team zo goed spelen dat het niet uitmaakt dat we individueel minder zijn.”

Geblunder en aanvallen
Beide doelpunten in reguliere speeltijd kwamen in de eerste helft. De Brazilianen leken na de 17de minuut op rozen te zitten met 1-0 (David Luiz) en lonkten zelfs even naar een tweede treffer. Geblunder bij de Goddelijke Kanaries, gaf Sánchez de kans voor de gelijkmaker in de 31ste minuut. Beide ploegen bleven aanvallen, er werden diverse doelkansen gecreëerd en waren er stevige duels te zien. In de tweede helft wordt een doelpunt van Hulk in de 54ste minuut afgekeurd.

Scheidsrechter Howard Webb heeft een armbeweging gezien en keurt het doelpunt af. Scolari en de volledige bank snappen er niets van. Hulk al helemaal niet.
In de verlenging komt het initiatief van de Brazilianen. Hulk en Neymar kunnen het net niet vinden. De vermoeidheid laat zich gelden bij beide Zuid-Amerikaanse ploegen. Ze lijken bijna alles gegeven te hebben in de eerste 45 minuten. Fysiek is het een zware partij en bij de Chilenen is dat overduidelijk te merken. De krampen schieten een aantal van de jongens tot achter de oren. Langs de zijlijn is de stress duidelijk voelbaar bij bondscoach Scolari. Met nog een minuut te gaan in de tweede verlenging knalt invaller Mauricio Pinilla de bal tegen de dwarsligger.

Na 120 minuten had de ploeg van Scolari 48% balbezit met 23 schoten, waarvan 6 op het doel tegenover 52% en 13 schoten, waarvan 2 op het doel. In de kwartfinale treft Brazilië de winnaar van de wedstrijd Uruguay tegen Colombia.