starnieuws

Hoefdraad benadrukt diversificatie economie in Jeddah

27 Jun 2014, 10:00

De president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad.
Als de nieuwe grootschalige investeringen zich in de goud- en oliesector ontwikkelen, zal de economie van Suriname en zijn groeipotentieel een sterke toename vertonen tussen 2015 en 2017. Deze ontwikkeling zal ook de schommelingen van de Surinaamse exportopbrengsten verminderen.

In de afgelopen decennia hebben deze sterke prijsschommelingen de economische groei van het land teniet gedaan. “Vroeger exporteerden we alleen alumina, nu zijn daar ook olie en goud bij,” informeerde Centrale bankpresident, Gillmore Hoefdraad, de 39ste jaarvergadering van de Islamistische Ontwikkelingsbank (IsDB). Hij woont van 24 tot 28 juni deze bijeenkomst bij in Jeddah, Saoedi-Arabië.

Hij heeft ook gewezen op de bio-diverse rijkdom van het land. “Ons land is één van de meest bio-diverse landen van de wereld. Het grootste deel van het land is bedekt met ongerept Amazonewoud en beschikt over enorme hoeveelheden zoet water. Het land heeft hierdoor een enorm potentieel in de agrarische sector.” Na Ijsland en Guyana beschikt Suriname volgens de Wereldbank over de grootste duurzame interne zoetwatervoorraden per hoofd van de bevolking.

Suriname is als enig land op het Westelijk Halfrond lid van de IsDB. Sinds zijn lidmaatschap in 1997 heeft het land aan zo’n 12 projecten US$ 102,8 miljoen getrokken van deze financieringsinstelling. Hoefdraad stelde dat Suriname zich ziet als een natuurlijke brug tussen de nieuwe wereld en onze medeleden op de andere continenten. “Daarom zeg ik dat Suriname de inspanningen van de IsDB ondersteunt om banden aan te gaan met landen in Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied.”

In zijn toespraak heeft de bankpresident de recente economische ontwikkelingen van Suriname gedeeld met de participanten in de jaarvergadering. In een notendop heeft hij vanaf de devaluatie in 2011 een beeld geschept tot de huidige problemen in de bauxietsector en de toekomstige investeringen in de olie- en goudindustrie.
Er wordt gewerkt met regionale en internationale partners om statistische gegevens en informatiesystemen in de nationale rekeningen, de overheidsfinanciën, de betalingsbalans en monetaire statistieken te versterken. Het institutioneel kader wordt versterkt met het oog op “het verbreden van onze inkomstenbasis en verbetering van de openbare financiën en rapportage.”

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April