starnieuws

Brazilië gereed voor aftrap WK 2014

12 Jun 2014, 16:00
Gastheer Brazilië is gereed voor de aftrap in het openingsduel met Kroatië. Het Fifa WK 2014 begint over een uur. De openingswedstrijd wordt voorafgegaan door een ceremonie in Sao Paolo, waarin hulde wordt gebracht aan de natuur, mensen en het voetbal. Een maand lang zullen 32 landen strijden voor een plaats in de finale in Rio de Janeiro. Die finale wordt op 13 juli gespeeld.

"Laat me je vertellen dat de tijd is aangebroken. We gaan samen. Dit is onze World Cup", zegt coach Luis Felipe Scolari van het Braziliaans elftal. De weg naar vandaag is niet vlekkeloos verlopen. Vorig jaar gingen meer dan een miljoen mensen de straten op in grote Braziliaanse steden. Ze protesteerden tegen wat zij zien als buitensporige uitgaven voor het WK. President Dilma Rousseff brengt duizenden extra politie en militaire manschappen in stelling om te voorkomen dat gewelddadige demonstraties het WK ontsieren.

Gastland Brazilië begint als één van de favorieten om het WK voor de zesde keer te winnen. Titelhouder Spanje, ook favoriet, streeft ernaar om zijn vierde grote toernooi op rij te winnen. Spanje won twee jaar geleden ook het Europees Kampioenschap. Colombia, Uruguay, Zwitserland, Argentinië, Duitsland en België behoren ook tot de favorieten.

Voormalige Engelse spits Gary Lineker gelooft dat er vier teams zijn die realistisch gezien kans maken om het toernooi te winnen. "Ik heb het gevoel dat het zal neerkomen op vier landen, maar helaas zal volgens mij Engeland niet er tussen zitten.” Lineker gaat voor Duitsland, Spanje, Argentinië of Brazilië. Hij heeft echter het gevoeld dat de druk voor het gastland “misschien een beetje te veel is.” Brazilië heeft nog nooit zijn openingswedstrijd op het WK verloren. Bij de vorige twintig openingswedstrijden, won het land veertien en speelde hij zes gelijk. Van Scolari wordt verwacht dat hij vanmiddag wint in de Arena de Sao Paolo. Er worden 65.000 toeschouwers verwacht voor de wedstrijd.

Staking
De metro-arbeiders hebben intussen besloten om hun staking voor meer loon niet voort te zetten tijdens de wedstrijd. Sao Paolo had zich schrap gezet voor een aanzienlijke verkeerschaos tijdens de openingswedstrijd. De metro-arbeiders hebben eerder in de week gedurende vijf dagen gestaakt.

Nu de situatie met de metro-werkers is gesust, hebben de luchthaven-arbeiders van de tweede grootste stad van Brazilië, Rio de Janeiro, een 24-uurs staking aangekondigd vanaf middernacht. Dat betekent dat de actie doorgaat tijdens de openingsdag van het WK.

Advertentie