starnieuws

ICT moet beter toegepast worden bij overheid en bedrijven

05 Jun 2014, 22:00

Vicepresident Robert Ameerali en minister Ashwin Adhin krijgen een rondleiding op de ICT-beurs.
“De laatste jaren zijn er grote stappen gezet met het toepassen van de technologie. Maar het is niet voldoende gebleken om de samenleving te transformeren”, merkte vicepresident Robert Ameerali op bij de ICT-Summit Paramaribo. “Als we de attitude niet veranderen, zullen we als land op den duur achterlopen op de rest van de wereld.”

De tweede editie van de ICT-Summit Paramaribo is geopend door de vicepresident. Het tweedaagse evenement wordt gehouden in de Kamer van Koophandel & Fabrieken. De summit met als thema ‘Connect, Explore, Develop’ is georganiseerd door de ICT Associatie Suriname (ICT-AS). Er doen vijfentwintig bedrijven uit Suriname en acht andere landen uit de regio mee. Robert Hahn, voorzitter van ICT-AS zegt dat de beurs in een grote behoefte voorziet. Hij is onder de indruk van de producten die op maat geleverd worden. “Er is wel veel innovatie en verbetering, haast eenieder is tegenwoordig ‘connected’ maar de toepassingen in het bedrijfsleven en de overheid blijven uit. Er is genoeg markt en hoe bewuster de mensen en bedrijven worden hoe meer de technologie in ons land gaat groeien.” Op de beurs is door DataSur de eerste 'Cloud' service in Suriname gelanceerd. Eigenaren van websites hoeven dan niet meer al hun data op buitenlandse servers op te slaan.

Wetten in de maak
Ameerali geeft aan dat er wetten gemaakt of aangepast zullen worden om de technologie in bepaalde sectoren beter toe te passen. “Je zou geen deurwaarder meer hoeven te sturen om brieven te leveren. We moeten in staat zijn om het per sms of per email te kunnen doen. Zoiets moet juridisch van kracht kunnen zijn”, illustreert Ameerali. Hij vindt dat om eenieder te kunnen ‘connecten’ de bandbreedte voor iedereen makkelijk toegankelijk moet zijn.

“Het hebben van een computer betekent niet dat het werk is verbeterd”, stelt de vp. “In sommige gevallen betekent het een concentratie van kennis bij één persoon of een groep personen die de kennis misbruiken. Sommigen gebruiken de technologie juist om ontwikkelingen tegen te houden. Hoe snel wordt je internet aangesloten, hoeveel vrienden moet ik eerst bellen voor het zover is? In andere gevallen kunnen sommige studies niet afgerond worden om dat cijfers ontbreken terwijl alle apparatuur aanwezig is om cijfers in te voeren.”
Ondertussen wordt er hard gewerkt aan enkele wetten maakt Ameerali bekend. Over enkele weken worden de ontwerpwetten om het Staatsblad, het Advertentieblad, de jaarrekeningen en verleende vergunningen elektronisch te publiceren, behandeld.

René Gompers

Advertentie