starnieuws

Sranan Gowtu: Surinaamse muziekiconen op blikjes Fernandes

22 May 2014, 22:00
Grote Surinaamse muzikanten zoals Lieve Hugo, Max Nijman en Papa Touwtjie zijn vanaf volgende maand afgebeeld op blikjes Fernandes. De actie is het resultaat van een samenwerking tussen het Surinaamse concern Fernandes en het Nederlandse platenlabel Top Notch. Onder de naam Sranan Gowtu brengen beide partners deze maanden vijf verzamelalbums van populaire Surinaamse artiesten op de markt.

Fernandes en Top Notch zijn tot hun initiatief gekomen ‘om de smaak van het rijke culturele erfgoed en de kleurrijke Surinaamse muziek in Nederland onder de aandacht te brengen’, zo melden beide partijen in een persbericht. Het muzikale eerbetoon bestaat onder meer uit samenwerkingen tussen helden van toen én nu, waaronder artiesten als rapper Keizer en het veelbelovende talent Bokoesam.

Maureen Fernandes, kleindochter van Jule Fernandes, beschouwt het initiatief Sranan Gowtu als een unieke manier om de Surinaamse cultuur gezamenlijk uit te dragen: ‘Surinamers houden van een feestje. Muziek, dansen en lekker eten en drinken; het wordt er met de paplepel ingegoten. We willen al het bijzondere van Suriname koesteren, verspreiden en vieren. Dit kan het beste met muziek, want dit zit echt in Surinamers.”

Aandacht grote publiek
Kees de Koning, oprichter en manager van platenlabel Top Notch, hoopt via het nieuwe project de bijzondere Surinaamse cultuur en de energieke muziek onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Dat wordt hoog tijd, vindt De Koning: ‘De Surinaamse muziek heeft grote invloed op de huidige muziekstromen. Veel jonge artiesten van tegenwoordig zijn opgegroeid met de Surinaamse muziekiconen. Hun muziek vormt vaak de basis voor nieuwe tracks.’

Vorig jaar is al een begin gemaakt met de serie cd’s onder de titel Sranan Gowtu. Zo verscheen in mei een verzamelcd met grootste Surinaamse hits. In het najaar kwamen cd’s uit van Lieve Hugo en Max Woiski sr. Vorige week is de nieuwe cd van Max Nijman verschenen met door De Koning en Nijman zelf geselecteerde liedjes.

Aanstaand weekend volgt in Amsterdam de release van een nieuwe Trafassi-cd. De komende weken rollen cd’s (en ook vinyl) van Max Woiski Jr., Kid Dynamite en Papa Touwtjie van de persen. In totaal maken vijftien artiesten deel uit van het project Sranan Gowtu: Aptijt, Bokoesam, Damaru, FS Green, Keizer, Kid Dynamite, La Rouge, Lieve Hugo, Max Nijman, Max Woiski Jr., Max Woiski Sr., Papa Touwtjie, SBMG, Soulsearchin en Trafassi.

In 2015 brengt Top Notch bovendien een boek uit over de recente geschiedenis van de Surinaamse populaire muziek.

Advertentie