starnieuws

Lobo vraagt vrijspraak; OM eist tien jaar tegen Brazilianen

01 Apr 2014, 02:00
Raadsman Raoul Lobo meent dat er geen bewijs is dat zijn cliënten, twee Brazilianen, een beroving gepleegd hebben op 4 maart afgelopen jaar in het district Sipaliwini. Hij vroeg om vrijspraak, terwijl het Openbaar Ministerie tegen deze mannen tien jaar celstraf heeft geëist.

Lobo voerde aan dat een politieman de informatie van een informant kreeg. Gesteld werd dat het ging om een Braziliaan met krullend haar en groene ogen. De informant had een van de verdachten beschreven en dit leidde tot aanhouding van de verdachten. Lobo merkte op dat vele Brazilianen aan deze signalementen voldoen. Bovendien is de informant nooit gehoord door de rechter-commissaris en is hij tot nu toe onbekend. Ook stelde de raadsman dat nergens uit het dossier gebleken is dat de verdachten toestemming hadden gegeven voor een huiszoeking. Er is niet in het Portugees met hen gecommuniceerd en er is volgens Lobo ook geen mondelinge toestemming gegeven voor een huiszoeking door de rechter-commissaris.

Volgens officier van justitie Roy Elgin, moet eenieder die op de hoogte is van een strafbaar feit dit doorgeven. Bovendien stelde Elgin dat Lobo niet gevraagd heeft om de informant te horen. Echter merkte Elgin op dat niet alle Brazilianen groene ogen en krullend haar hebben. Daarnaast was de bijnaam van de verdachte doorgespeeld, waardoor hij achterhaald kon worden. Elgin benadrukte dat de huiszoeking met toestemming van de verdachten is verricht.
De slachtoffers werden op 4 maart vorig jaar overvallen door twee gewapende en gemaskerde mannen. Zij losten verschillende keren schoten af. De slachtoffers hebben de verdachten positief herkend aan hun tatoeages. Daarnaast hadden de verdachten hun maskers verwijderd toen ze weggingen. Hierdoor konden de slachtoffers hen zien.

Beide Brazilianen ontkennen zich schuldig gemaakt te hebben aan de beroving. Elgin merkte eerder op een rechtszitting op dat de getuigen van de verdediging niet hebben kunnen bewijzen dat de verdachten op die bewuste dag met hen waren. Om de criminaliteit in het binnenland een halt toe te roepen, eiste Elgin een hogere straf. Op 5 mei zal de rechter vonnis vellen in deze zaak.

Advertentie