starnieuws

Olieprijs stijgt door zorgen over aanbod

11 Feb, 14:42

Een oliepomp op de prairies nabij Claresholm, Alberta, Canada. (Foto: Reuters)
De olieprijzen stegen dinsdag verder vanwege zorgen over de Russische en Iraanse olieleveringen en dreigende sancties. Dit ondanks zorgen dat stijgende handelstarieven de wereldwijde economische groei zouden kunnen temperen. Brent-ruwe olie futures stegen met $ 1,20 (1,6%) naar $ 77,06 per vat, terwijl Amerikaanse West Texas Intermediate-ruwe olie met $ 1,11 (1,5%) steeg naar $ 73,43.

Beide contracten boekten in de vorige sessie winsten van bijna 2%, na drie opeenvolgende wekelijkse verliezen.

"Nu de VS druk uitoefent op de Iraanse export en de sancties nog steeds een wissel trekken op de Russische export, blijven de Aziatische ruwe oliekwaliteiten goed en vormen ze een ondersteuning voor de rally van gisteren", aldus John Evans, olieanalist bij PVM.

De levering van Russische olie aan grote importeurs als China en India wordt aanzienlijk bemoeilijkt door Amerikaanse sancties tegen tankers, producenten en verzekeraars.

De onzekerheid over de aanvoer wordt nog groter door de Amerikaanse sancties tegen netwerken die Iraanse olie naar China transporteren, nadat president Donald Trump vorige week zijn "maximale druk" op de Iraanse olie-export had hersteld.

Het Johan Sverdrup-olieveld van Equinor in de Noordzee kampt met een stroomstoring die naar verwachting tot dinsdagmiddag zal duren, zo blijkt uit een verklaring van de toezichthouder op de website van Nord Pool.

Maar de prijsstijgingen werden in toom gehouden door Trumps laatste handelstarieven, die de wereldwijde groei en vraag naar energie zouden kunnen temperen.

Maandag verhoogde Trump de importtarieven op staal en aluminium naar de VS naar 25%, "zonder uitzonderingen of vrijstellingen". Deze maatregelen zouden een handelsoorlog op meerdere fronten kunnen ontketenen.

Het tarief treft miljoenen tonnen staal en aluminium uit Canada, Brazilië, Mexico, Zuid-Korea en andere landen.

"Heftarieven en tegentarieven kunnen met name een druk leggen op het olie-intensieve deel van de wereldeconomie, waardoor er onzekerheid ontstaat over de vraag", aldus Morgan Stanley maandag in een nota.

"Wij denken echter dat deze omstandigheden er waarschijnlijk ook toe zullen leiden dat OPEC+ de huidige productiequota opnieuw zal verlengen."

Trump voerde vorige week extra invoerrechten van 10% in voor China, waarop Beijing reageerde met eigen heffingen op Amerikaanse importen, waaronder een invoerrecht van 10% op ruwe olie.

Ook de vraag naar ruwe olie wordt gedrukt door de Amerikaanse Federal Reserve, die wacht tot het volgende kwartaal voordat de rentetarieven opnieuw worden verlaagd, aldus een meerderheid van economen in een Reuters-peiling. Het handhaven van tarieven op een hoger niveau zou de economische groei kunnen beperken, wat de groei van de vraag naar olie zou beteugelen.

Uit een voorlopige peiling van Reuters van maandag bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie en benzine vorige week zouden zijn gestegen, terwijl de voorraden destillaat waarschijnlijk zouden zijn gedaald.

De peiling werd uitgevoerd voorafgaand aan de wekelijkse rapporten van het American Petroleum Institute, die op dinsdagmiddag worden verwacht, en een rapport van de Energy Information Administration op woensdag.

Advertentie

Tuesday 11 February
Monday 10 February
Sunday 09 February