Macron van Frankrijk belooft aan te blijven tot einde termijn
06 Dec, 02:26
"Het mandaat dat u mij hebt gegeven is voor vijf jaar en ik zal het tot het einde uitoefenen," beweerde Macron tijdens zijn toespraak van 10 minuten.
Hij gaf zijn tegenstanders van extreemrechts de schuld voor het ten val brengen van de regering van premier Michel Barnier. Hij zei dat ze ervoor kozen "niet te doen, maar te vernietigen".
"Ze kozen voor wanorde," zei hij, eraan toevoegend dat extreemrechts en extreemlinks zich hadden verenigd in wat hij "een anti-Republikeins front" noemde, en benadrukte dat "ik de onverantwoordelijkheid van anderen niet op mijn schouders zal nemen".
In totaal stemden 331 wetgevers in de Franse Nationale Vergadering met 577 zetels woensdag om de regering af te zetten in de motie van wantrouwen, waardoor Barnier gedwongen werd om af te treden na drie maanden in functie - de kortste ambtstermijn van een premier in de moderne Franse geschiedenis.
Macron "nam kennis" van het ontslag en vroeg Barnier en zijn regering om door te gaan in een tijdelijke functie "tot de benoeming van een nieuwe regering", zei het Elysee in een verklaring.
Barniers afzetting kwam nadat vervroegde parlementsverkiezingen in juni en juli resulteerden in een 'hung house', waarbij geen enkele politieke macht een algehele meerderheid kon vormen en extreemrechts de sleutel in handen had tot het voortbestaan van de regering.
Bondgenoten in Macrons kamp hebben zich aangesloten bij het koor dat aandringt op snelle actie. Na de vervroegde verkiezingen duurde het bijna twee maanden voordat Macron Barnier benoemde.
"Ik raad hem aan om snel een premier te benoemen, dat is belangrijk. We mogen de zaken niet in het ongewisse laten", vertelde de voorzitter van de Nationale Assemblee, Yael Braun-Pivet, aan France Inter radio voordat hij Macron eerder op donderdag ontmoette.
Francois Bayrou, wiens naam vaak door de Franse media wordt genoemd als mogelijke opvolger van Barnier, zou lunchen met Macron, zo meldden de krant Le Parisien en andere media. Bayrou is een ervaren centristische politicus en een nauwe bondgenoot van Macron.
De vertrekkende minister van Defensie, Sebastien Lecornu, wordt ook genoemd als mogelijke kandidaat voor premier. Er is nog geen bericht over een mogelijke ontmoeting van Macron met hem.
Verdeeld parlement
De politieke onrust in Frankrijk verzwakt de Europese Unie die al wankelt door de ineenstorting van de Duitse coalitieregering verder en komt slechts enkele weken voordat de Amerikaanse president-elect Donald Trump terugkeert naar het Witte Huis.
Elke nieuwe premier zal dezelfde uitdagingen tegenkomen die tot de val van Barnier hebben geleid, met name het doordrukken van de begroting voor 2025 door een diep verdeeld parlement op een moment dat Frankrijk de kwakkelende overheidsfinanciën moet herstellen.
"Dit is de logische conclusie van wat Frankrijk en zijn wetgevers op dit moment zijn: een puinhoop", vertelde de 75-jarige Parijzenaar Paulo aan persbureau Reuters, in een commentaar op de laatste ontwikkelingen.
Analist Jean-Christophe Gallien zei dat het ontbreken van een meerderheid in het parlement een obstakel zou blijven voor het vermogen van de president om te regeren.
"Wat er nu gaat gebeuren, is nu moeilijk te begrijpen. Deze Nationale Vergadering heeft geen enkele meerderheid. Er zijn alleen minderheden," vertelde Gallien, docent politieke wetenschappen aan de Sorbonne-universiteit, aan Al Jazeera.
"Er zijn 13 politieke groeperingen. En er is op dit moment geen oplossing."
Een Franse president kan niet worden weggestuurd tenzij tweederde van de wetgevers besluit dat hij ernstig tekortschiet in zijn rol, volgens een nooit ingeroepen artikel van de grondwet.
Ongeveer 64 procent van de kiezers wil dat Macron aftreedt, volgens de peiling van Toluna Harris Interactive voor RTL-omroep. Een kleine meerderheid van de kiezers is het ermee eens dat het parlement Barnier ten val brengt, maar velen maken zich zorgen over de economische en politieke gevolgen, zo suggereerde de peiling.
Volgens de Franse grondwettelijke regels kunnen er vóór juli geen nieuwe parlementsverkiezingen worden gehouden.
Thursday 26 December
Wednesday 25 December
Tuesday 24 December
- Vijf journalisten gedood bij Israëlische aanval
- Bewolkt en droog op tweede Kerst
- We moeten samen verder
- Rusland: Bouterse had 45 jaar grote invloed op de politiek
- Column: Verloren veldslag ...
- Nog weinig formele informatie rond dood Bouterse
Wednesday 25 December
- In het spoor van Desi Bouterse verder
- Politiebericht over dood Bouterse; lijk nog niet vrijgegeven
- Vicepresident: Bouterse heeft blijvende impact op land
- VHP roept op om rust te bewaren bij overlijden Bouterse
- Op Eerste Kerstdag: Paus Franciscus wil einde oorlog in Oekraïne
- ABOP: Levenskwaliteit alle Surinamers verbeteren
- Bromfietser overleden op de Bouterse Highway
- HVB: Bijzondere staatsman en sociale hervormer DDB
- Vliegtuig Azerbaijan Airlines neergestort in Kazachstan
- VHP Nederland: Respect en waardigheid in rouwperiode
- Statement president over heengaan Bouterse
- NDP verklaring over dood Bouterse
- VHP: Hebben van vrede is niet vanzelfsprekend
- Paus Franciscus roept op tot moed om de wereld te verbeteren
- Breaking: Dood ex-president Bouterse bevestigd
- Gedeeltelijk bewolkt door de dag, in de nacht opklaring
- VIDS sluit gerechtelijke stappen in kwestie Chinalco niet uit
- Drukte op kerstnacht bij het Onafhankelijkheidsplein
- Bisschop Choennie: Elke geboorte is een teken van hoop
Tuesday 24 December
- 22 verdachten ingerekend tijdens operatie 'Kerstbrood'
- Politie: Extra voorzorgsmaatregelen tijdens feestdagen
- President verwacht proactieve rol jongerenleiders
- Olmberg: Leiderschap cruciaal in energiesector 2025
- NDP verwerpt misleidende berichten over toppers