starnieuws

Ecuador roept noodtoestand uit door energiecrisis

21 Apr, 08:53






Uitzicht op de installaties van de Ecuadoraanse waterkrachtcentrale Coca Codo Sinclair in Napo. (Foto: Reuters)
De president van Ecuador, Daniel Noboa, heeft vrijdag de tweede noodtoestand uitgeroepen vanwege een energiecrisis die al heeft geleid tot rantsoenering in het Zuid-Amerikaanse land.

Noboa, die in november aan de macht kwam, had eerder deze week de energienoodtoestand uitgeroepen en stroomonderbrekingen doorgevoerd, maar de bezuinigingen zullen zondag worden opgeschort voor een referendum dat hij lijkt te zullen winnen vanwege een reeks veiligheidsmaatregelen.

Zijn eerste noodverklaring, in januari, had tot doel de stijgende misdaad te beteugelen door meer coördinatie tussen het leger en de politie mogelijk te maken.

Tijdens de zestig dagen durende noodtoestand van zaterdag heeft Noboa het leger en de politie ingezet om de energie-infrastructuur te bewaken, volgens een decreet dat op de website van zijn kantoor is gepubliceerd.

De jongste noodtoestand is bedoeld om "de continuïteit van de openbare elektriciteitsvoorziening te garanderen", aldus het decreet.

Een droogte die gedeeltelijk wordt veroorzaakt door het klimaatfenomeen dat bekend staat als El Nino heeft het niveau bereikt van de hydro-elektrische dammen, die het grootste deel van de energie van Ecuador produceren.

Advertentie

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May