starnieuws

Kremlin: Hulpwet zal Oekraïne pijn doen

21 Apr, 04:54

Vlaggen wapperen terwijl pro-Oekraïense supporters demonstreren buiten het Amerikaanse Capitool. (Foto: Reuters)
De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei zaterdag dat de goedkeuring van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor veiligheidshulp aan Oekraïne zou leiden tot meer schade en doden in het conflict daar. Het besluit "zal de Verenigde Staten van Amerika rijker maken, Oekraïne verder ruïneren en resulteren in de dood van nog meer Oekraïners, de schuld van het Kiev-regime", werd Peskov geciteerd door Russische persbureaus.

Het Kremlin is verwikkeld in een conflict in Oekraïne sinds het ruim twee jaar geleden binnenviel.


Het Huis van Afgevaardigden keurde een wetgevingspakket goed dat 60,84 miljard dollar aan Oekraïne verstrekt, inclusief 23 miljard dollar om Amerikaanse wapens, voorraden en faciliteiten aan te vullen.

Het pakket gaat nu naar de Amerikaanse Senaat, die twee maanden geleden een soortgelijke maatregel heeft aangenomen, voor verwachte goedkeuring volgende week. Vervolgens wordt het ter ondertekening doorgegeven aan president Joe Biden.

Peskov zei ook dat bepalingen in de wetgeving die de Amerikaanse regering toestaan in beslag genomen Russische bezittingen te confisqueren en deze over te dragen aan Oekraïne om de wederopbouw te financieren, het imago van de Verenigde Staten zouden aantasten.

Rusland, zei hij, zou vergeldingsmaatregelen nemen.

De voormalige Russische president Dmitri Medvedev zei in de berichtenapp Telegram dat de goedkeuring van Amerikaanse hulp aan Oekraïne werd verwacht en gebaseerd was op 'Russofobie'.

"We zullen uiteraard zegevieren, ongeacht de met bloed doordrenkte 61 miljard dollar, die grotendeels zal worden opgeslokt door hun onverzadigbare militair-industriële complex", schreef Medvedev, een van Ruslands meest luidruchtige haviken als vice-voorzitter van de Veiligheidsraad.

Sommige Amerikaanse wetgevers juichten en zwaaiden met Oekraïense vlaggen toen het Huis van Afgevaardigden zaterdag een deel van een wetgevingspakket van 95 miljard dollar goedkeurde.

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de goedkeuring van hulp in de wetgeving aan Oekraïne, Israël en Taiwan "de crises over de hele wereld zou verdiepen".

"Militaire hulp aan het Kiev-regime is directe sponsoring van terroristische activiteiten", schreef Zakharova op Telegram. "Voor Taiwan is het inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China. Voor Israël is het een weg rechtstreeks naar escalatie en een ongekende stijging van de spanning in de regio."

Advertentie

Saturday 04 May
Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May