starnieuws

Derde editie autoloze dag weer op Latour

21 Apr, 06:59

Een beeld van de autoloze dag te Latour in 2017. (Foto: René Gompers)
Vandaag wordt er wederom een autoloze dag gehouden te Latour. Spelen, gymen en  workshops zullen op een deel van de Latourweg voor enkele uren mogelijk zijn. Daarvoor is tussen 9 uur 's morgens en 17 uur s' middags het weggedeelte tussen de Jolandastraat en de Vespasteeg afgesloten voor het rijdend verkeer. De autoloze dag wordt voor de derde keer georganiseerd.

De eerste was gehouden in oktober 2014 in de binnenstad, de tweede in september 2017 op Latour. De derde editie wordt ook door Stibula georganiseerd met ondersteuning van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu en studenten Stedenbouw van de Universiteit van Antwerpen.

Wilgo Koster van Stibula zegt dat de studenten de afgelopen maanden een onderzoek hebben gedaan naar de infra op Latour. Het onderzoek wordt met de autoloze dag afgesloten. Het gaat in deze nog steeds om het fietsen te promoten en het verkeer veilig te maken.

"De planning was om het om het ene jaar te doen," vertelt Koster. "Toen kwam Covid. Als natie zouden wij dit wel regelmatig moeten doen. We nemen al te vaak deel aan klimaatconferenties als land, maar waar blijven de acties en resultaten?" Hij voegt er aan toe: "Het gaat niet alleen om ons bos . Het gaat ook om bewustwording. Zo zou de overheid ook kunnen zeggen dat op de vrijdag de Domineestraat autovrij moet zijn. Of dat bepaalde auto’s die veel uitstoot hebben extra financieel belast worden." Bij deze autoloze dag gaat het om vooral het fietsen te promoten.

Advertentie

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May