starnieuws

Transseksuele mag geslachtsverandering melden bij CBB

29 Jan 2022, 00:00

advocaat Audrey Tjong A Sie
Transseksuele Yvanna Paris Simson mag bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) melding maken dat zij vrouw is. Zij werd als kind van het mannelijk geslacht geboren. Haar advocaat Audrey Tjong A Sie zegt desgevraagd dat het Hof van Justitie heeft bepaald dat Simson in de registers van geboorte melding mag maken van haar geslachtsverandering van man naar vrouw.

Het hof is meegegaan met de kantonrechter waardoor het vonnis van de kantonrechter is bekrachtigd. Het kunnen aanpassen van de voornaam en het geslacht op de geboorteakte vormt naar het oordeel van de kantonrechter een van de fundamentele rechten van transseksuele personen.

Tjong A Sie legt uit dat de kantonrechter heeft overwogen dat noch het huidige Burgerlijk Wetboek noch het toekomstige Burgerlijk Wetboek een oplossing biedt en dat een oplossing daarom moet worden gezocht in de mensenrechtenverdragen waar Suriname partij bij is.

Simson heeft in 2009 een geslachtsveranderingsoperatie laten uitvoeren door medici. Zij vroeg de rechter om haar mannelijke voornamen te laten veranderen in vrouwelijke namen waarvoor toestemming werd verleend. Ook heeft zij via haar advocaat Tjong A Sie een vordering ingediend voor de kantmelding dat zij vrouw is en geen man. De advocaat zegt dat dit vonnis van het hof jurisprudentie vormt.  
 

Advertentie